Nyheter

Fortsetter salg av ulovlig genmat

Ulovlige, genmodifiserte matvarer selges fortsatt i Bergens-butikker. Politiet henla anmeldelse etter råd fra Mattilsynet.

Publisert Sist oppdatert

– Det er ubegripelig at de fortsatt selger disse varene, sier miljøverner Enok Groven til Bergens Tidende.

I fjor høst fant han matvarer fremstilt av genmodifiserte råvarer i fem butikker som spesialiserer seg på internasjonal mat. Det er ikke tillatt å selge eller markedsføre denne type produkter i Norge.

Etter stikkprøvekontrollen gikk Groven til politianmeldelse av butikkene og flere av importørene for brudd på matloven. Hordaland politidistrikt henla tidligere i år saken. I begrunnelsen het det at «det ikke er rimelig grunn til å undersøke om det foreligger straffbart forhold».

Henleggelsen skjedde etter at Mattilsynet i en sakkyndig uttalelse til politiet skrev at disse overtredelsene «ikke medfører konsekvenser av alvorlig art for folkehelse, dyrehelse, plantehelse eller miljø».

– Dette er totalt uakseptabelt. I løpet av en kort bytur gjør jeg en rekke funn av ulovlig genmat, uten at det får noen konsekvenser for butikker som selger slike produkter. At varene fortsatt selges, viser at Mattilsynet ikke gjør jobben sin. Jeg skulle gjerne hatt en prat med landbruksministeren om dette, sier Enok Groven, som også står på bystyrelisten til MDG og kjent fra NRK-serien «Anno».

Mattilsynet vil likevel følge opp informasjonen om at noen av de anmeldte butikkene fortsatt selger GMO-produkter.

– Vi vil gjennomføre nye tilsyn i butikkene og stanse salget av de aktuelle, ulovlige produktene. Butikkene ble informert av Mattilsynet i desember 2014 om at produktene er ulovlige å omsette. Det er uakseptabelt at noen av butikkene likevel fortsetter å selge disse produktene. sier Mattilsynet til avisen.

Powered by Labrador CMS