Nyheter

Gir melk sukkersyke?

Med krigstypeoverskrift møtte vi mandag 16. mars påstanden «Melk gir sukkersyke». På førstesiden er hypotesen om at tidlig introduksjon av kumelk kan øke risikoen for diabetes, blåst opp som en bastant sannhet.

Publisert

Artikkelen inne i avisen omtaler denne hypotesen, som undersøkes i flere studier rundt om i verden. Men det er i dag ikke aktuelt å advare foreldre mot å gi barn kumelk, sier den danske legen som er sitert i Dagbladet. Dr. Joner, lege ved Aker sykehus diabetessenter, sier at diabetesbarn er ammet kortere tid og sjeldnere enn friske barn. Han sier absolutt ikke at melk gir sukkersyke.

Økt hyppighetHyppigheten av barnediabetes (type I) øker i Norge, og det forskes intenst på hva dette skyldes. Sannsynligvis er det flere faktorer som er årsak til nettopp denne økningen. Både arv og miljø spiller en rolle. Det er funnet en økt risiko for diabetes når spebarn ammes kort tid og eventuelt får kumelk som eneste drikke før tre måneder. En amerikansk forskergruppe hevder at 8 til 25% av diabetestilfeller kan forebygges ved å vente med å introdusere kumelk til etter tre måneders alder. At mor ammer ser ut til å redusere risikoen for diabetes. Derfor anbefales barn å die lenge. En undersøkelse som nylig er gjennomført viser at 70% av norske barn får morsmelk helt opp til ni måneders alder.«Kumelkhypotesen» forklarer langt fra gåten om årsaken til diabetes. For eksempel oppstår diabetes også hos arvelig belastede barn som aldri har drukket kumelk. Andre forklaringer som det forskes på er betydningen av infeksjoner i tidlige barneår, virusinfeksjoner hos mor i svangerskapet, vaksinasjon og endret livsstil, med mer stress og mindre fysisk aktivitet. Vi vet ihvertfall at norske spebarn aldri har drukket så lite kumelk det første året som nå, og at konsumet av saft, nektar og juice øker i barneårene.

Følger ernæringsrådTine forholder seg til anbefalinger som Satens ernæringsråd gir; kumelk eller morsmelkerstatninger kan brukes i middagsmat og barnegrøter fra seks måneder, mens kumelk som drikkemelk anbefales først fra 10 - 12 måneders alder.Den melkedebatten vi opplever i media skyldes mange forhold. Den fokus som matens betydning for helsa har, bidrar til at media omtaler dette ofte. Den ene dagen er det grønnsaker som får gjennomgå, den andre dagen melk. Dessverre mangler ofte slike oppslag et helhetsperspektiv. Vi vil hevde at mange oppslag rett og slett villeder forbrukerne, skaper usikkerhet og matangst.Alternativ medisin får bedre rotfeste i Norge. Mange av disse gruppene har et negativt forhold til enkelte matvarer, ofte melk, noe som oftere skyldes tro enn viten. I en tid med skjerpet fokus på materielle verdier, søker mange etter åndelige alternativer. Dette representerer noe nytt og spennende, som også media griper tak i.

Melk og sunnhetTine har gjennom sin produktutvikling og markedsføring skapt et bilde av melk og melkeprodukter som sunne matvarer. Slagordet «Ingen drikk kan erstatte melk» har også vært benyttet. For dem som ikke tåler melk kan dette oppfattes som en provokasjon. Melkeallergi er et problem i barneårene. Men de fleste vokser allergien av seg. Det er opplagt et problem å leve med melkeallergi i Norge. Derfor har Tine blant annet laget informasjonsmateriell og bidratt til å lage kokebok, nettopp for melkeallergikere.

Makt i mediaMedia blir populæert omtalt som den fjerde statsmakt. Det er helt klart at media har mye makt, også i forhold til hvordan forbrukerne vurderer melk og melkeprodukter. En stor næringsmiddelbedrift, som produserer matvarer som preger matvanene vår så til de grader, må regne med mediafokus. Hver uke omtales melk og helse i media, med ulike vinklinger, noen seriøse og andre mer spekulative. Tine-meieriene ønsker å fremstå som faglig seriøse samarbeidspartnere i forhold til omgivelsene og media. Det betyr blant annet at vi legger et langsiktig perspektiv til grunn for den jobben som iverksettes.

MattradisjonerNordmenn har i mange århundrer drukket melk og spist melkeprodukter. Mange vil hevde at melka har reddet livet til mange. Melk og melkeprodukter er fortsatt matvarer som bidrar med energi og viktige næringsstoffer til både liten og stor. Med det store varespekteret vi i dag tilbyr, som omfatter ca. 200 ulike produkter, mener vi å tilfredsstille de fleste ønsker og behov.Denne mediastormen har skapt stort engasjement både internt og eksternt. Vi støtter et engasjement for å skape en saklig debatt i media, der fakta blir presentert på en balansert måte.

Powered by Labrador CMS