Nyheter

Idun vant ketsjup-test

Klikk har blindtestet ti ketchuper. Veteranen Idun vant!

Publisert Sist oppdatert

Testen av ti vanlige ketsjup-varianter er utført av et uavhengig testpanel bestående av pensjonert pølsemakermester Tore Teigen og journalist og humorforfatter Ivar Kvistum.

Begge er over gjennomsnittet glad i pølser - og ketsjup. Ketsjupen er testet blindt uten at testpanelet visste hva de smakte på. Produktene er vurdert ut fra smak, konsistens og farge. Produktene representerer et utvalg av de ketsjup-typene som er til salgs i dagligvarekjedene.
– Min kone pleier å lage sin egen ketsjup fra bunnen av, den er bedre enn alt du kan få kjøpt, mener Kvistum, som ble meget overrasket over at ketchupen fra Idun kom best ut i blindtesten.
– Jeg kjøper aldri Idun. Det er et merke jeg assosierer med noe traust og tradisjonelt, og lite spennende smak. Men så feil kan man ta, sier han.
Også pølsemakermester Teigen ble overrasket over at Idun smakte så godt til ketchup å være. Verken han eller Kvistum fant noe å trekke hos testvinneren, det er rett og slett en veldig god ketchup ut fra forutsetningene.

I en god ketchup skal tomater være hovedingrediensen, i tillegg til sukker (evt kunstig søtning), eddik, salt og krydder. Det er ofte litt vanskelig å vite hvilken ketchup som inneholder mest tomater, siden produsentene deklarerer på forskjellig måte. Noen oppgir hvor stor andel tomatpuré ketchupen inneholder, andre skriver for eksempel at ketchupen inneholder 150 gram tomater per 100 gram ferdig ketchup. Siden tomater inneholder en stor andel vann, er det andelen tomatpuré som er mest interessant i denne sammenhengen - det trengs gjerne bortimot to kilo tomater for å lage én kilo ketchup. Det er enorme prisforskjeller på ketchup-typene i testen, og de billigste er også de som inneholder minst tomater. To av typene, Salatmester'n tomatketchup og First Price tomatketchup, har faktisk vann og ikke tomater som hovedingrediens. Og flere av de andre har en tomatandel på under 50 prosent. Testens taper ble Salatmestern tomatketchup som selges hos Rema 1000. De to produktene som kommer best ut i testen, Idun tomatketchup original og Idun tomatketchup med mindre sukker, inneholder begge 80 prosent tomatpuré. De koster også vesentlig mer enn billig-ketchupen fra kjedenes egne merker.mDet som er overraskende er likevel at de to dyreste ketchupene, Heinz tomato ketchup original og Heinz tomato ketchup med mindre sukker, begge har langt lavere tomatinnhold enn alle Iduns ketchup-typene.

Powered by Labrador CMS