Nyheter

Riskremkake er en fantastisk juledessert laget på rester av risgrøt. Foto: Melk.no

Kasting av julemat gir dårlig samvittighet

Nesten halvparten av kundene dine får dårlig samvittighet av å kaste for mye mat i julen.

Publisert Sist oppdatert

I løpet av julen handler, lager og baker vi nordmenn mat som aldri før, men mye av maten blir ikke spist opp og ender til slutt i søpla. I en fersk undersøkelse gjort av Norstat på vegne av Opplysningskontoret for Meieriprodukter (Melk.no) kommer det frem at hele 43 prosent kjenner på dårlig samvittighet for at de kaster for mye mat i forbindelse med julen.

Ernæringsrådgiveren i Melk.no tror noe av årsaken kan være at vi handler inn for mye mat, og at vi ikke helt vet hva vi skal gjøre med restene.

– Desember er nok den måneden i året det lønner seg ekstra mye å planlegge innkjøpene godt. Vi arrangerer større selskap som gjør det vanskelig å beregne riktig mengde, vi baker flere sorter enn vi greier å spise, og benytter ingredienser vi vanligvis ikke bruker så mye av resten av året, sier Terese Glemminge Arnesen i Melk.no i en pressemelding.

Det ligger i den norske folkesjela at vi i jula ikke skal spare på noe, og mange er usikre på om de har kjøpt inn nok mat.

– Et godt tips for å unngå matsvinn er å planlegge riktig mengde per person og sørge for at matrester og tilbehør kan brukes i flere retter, sier Glemminge Arnesen og nevner julegrøten som spises på lille julaften, hvor restene blir til dessertfavoritten riskrem med rød saus på julaften som et godt eksempel.

Hva med å gi kundene dine 5 enkle tips til mindre matsvinn i julen?

  • Planlegg godt: Lag menyer og kjøp inn akkurat mengde kjøtt, fisk, grønnsaker og tilbehør som passer selskapet.
  • Orden innerst kjøleskapet: Storinnkjøp er vel og bra, men et stappfullt kjøleskap kan føre til at vi mister oversikten. Hold orden og kikk godt inn bakerst i kjøleskapet før du handler mer.
  • Bruk sansene: smak, lukt og se på mat som har passert best før dato før du kaster. Flere av våre basisvarer som melk, egg og ost er like god etter.
  • Oppbevar restemat riktig: Restemat holder seg best om du dekker til maten, avkjøler raskt og setter det kaldt i 2-4 grader.
  • Spis restene: det lønner seg å spise opp restematen. Både ribbe, pinnekjøtt og fisk kan enkelt brukes til koldtbord og tapas dagene derpå.

­

Powered by Labrador CMS