Nyheter

Lam

Publisert

Det norske lammekjøttet er kanskje verdens beste. Hele sommeren går dyrene til fjells og spiser sopp, urter og vekster som krydrer kjøttet. Det gir en smak på kjøttet som er helt fantastisk, og gjør at kundene strømmer til butikkene for å sikre seg høstens ferske lam.

Mange av dagens kunder er allikevel usikre på hvordan vi tilbereder dette kjøttet, og hvilke deler av dyret som passer til hva.

SesongLammekjøtt er sesongmat, og det meste av lam skal selges i løpet av en begrenset periode om høsten.Lammekjøtt tåler frysing godt, og kan gjerne ligge i fryseboks i 10-12 måneder hvis pakningen er tett, og temperaturen under minus 18. Husk at alt kjøtt skal fryses hurtig inn, og tines langsomt, helst i kjøleskap. Det arbeides i kjøttbransjen med å kunne tilby ferskt lammekjøtt hele året, men det er flere grunner til at dette er vanskelig. Så la oss nyte ferskt lam mens det er her.

Hvitløk eller hel pepperMed den egensmaken som norsk lammekjøtt har, er det kanskje nok å tilsette noen få saltkorn som krydder. Det er mange som mener dette. Andre vil putte hele hvitløkkløfter inn i lammesteken eller oppi gryta, og drysse godt med rosmarin, timian og persille på?Sort pepper hører til i fårikålgryta, mener alle. Men fårikålens venner insisterer på at pepperkornene skal være hele og ligge løst blant kål og kjøtt, og ikke i en pepperkoker eller tilsettes som oppmalt pepper. Annenhver pepper du får på gaffelen skal tygges, sier de! Uansett hva man liker av krydder, er det moro å prøve noe nytt, og hyggelig å lage maten slik noen av oss husker den fra «gamle dager».

Powered by Labrador CMS