Aukra 20230522. Laks som blogges på slakteri.Vikenco, fabrikk med både slakteri og foredlingsanlegg og en del av SalMar-konsernet.
Aukra 20230522. Laks som blogges på slakteri.Vikenco, fabrikk med både slakteri og foredlingsanlegg og en del av SalMar-konsernet.

Mye dårlig oppdrettslaks

En rekordstor mengde oppdrettslaks egner seg ikke til menneskemat. Det bekymrer både Mattilsynet og fiskeriministeren.

Publisert Sist oppdatert

Åtte uker på rad har over 35 prosent av laksen som har blitt slaktet vært i så dårlig forfatning at den har blitt klassifisert som produksjonsfisk.

I uke 13 var andelen oppe i hele 38,8 prosent – nesten dobbelt så mye som samme uke i fjor, og ny rekord. Det melder Intrafish basert på ferske tall fra Mattilsynet.

Produksjonsfisk er oppdrettsfisk med sår og skader som ikke skal omsettes til menneskemat før den har blitt feilrettet innenlands. Feilretting i oppdrettsbransjen innebærer blant annet utsortering av dårlig fisk og videreforedling til andre produkter.

Mattilsynet sier til Intrafish at det er bekymringsfullt at så mange fisk har dårlig velferd.

– Oppdretterne må jobbe forebyggende for å snu den negative utviklingen vi har sett de siste årene, sier direktør for regelverk og kontroll i Mattilsynet, Inge Erlend Næsset.

Fiskeriminister Cecilie Myrseth (Ap) vil ikke spekulere på årsakene, men også hun omtaler utviklingen som bekymringsfull.

– Hvis ikke forholdene bedrer seg, er jeg redd det kan få konsekvenser for eksporten av laks fra Norge, sier hun til nyhetsnettstedet.

Andelen produksjonsfisk har ifølge Mattilsynet økt jevnt fra 5 prosent i 2018 til 15 prosent i 2023. Det er mest produksjonsfisk om vinteren.

(©NTB)

Powered by Labrador CMS