Nyheter

Henrik Falkensten sanket flest poeng og fikk dermed tittelen Årets Konditor på Umami Arena i 2023. Sølv gikk til Pascal Monet, og Marthe Kilen tok bronse.

NM i konditorkunst til Umami Arena 2025

Enda en konkurranse er klar for Umami Arena i mars 2025.

Publisert Sist oppdatert

­Gunnar Bakke er direktør i Baker- og konditorbransjens Landsforening (BKLF), som igjen er en del av NHO Mat og Drikke. Han kan gledelig bekrefter at de har bestemt seg for å gjennomføre NM i konditorkunst på neste messe. Selve konkurransen består av tre kåringer; Årets konditor, Beste showpiece og Beste konfekt.

Gunnar Bakke roser Umami og sier det er en svært fin arena å gjennomføre konkurranser.

– Dels fordi de har et ferdig konkurransekjøkken som er veldig godt utstyrt, men også fordi det er mange relevante bransjefolk som besøker Umami Arena. På den måten får vi anledning til å synliggjøre våre fag, og det hadde vi veldig god erfaring med under Umami Arena i februar i år.

Gunnar Bakke, direktør i BKLF. Foto BKLF

Ambisjonen til Gunnar Bakke og Baker- og konditorbransjens Landsforening har vært å få til en regelmessighet i konkurranseintervallene fremover.

– Nå som Umami Arena har bestemt seg for å kjøre messen hvert andre år, blir det enklere for oss å følge deres frekvens og dermed gjennomføre konkurransene med større forutsigbarhet. Med større forutsigbarhet er målet er at denne konkurransen skal gjennomføres hvert andre år, sier Gunnar.

Veien til landslaget

NM i konditorkunst gjennomføres gjennom en hel dag på messen, torsdag 20. mars 2025. Det er en konkurranse som går over syv timer, og normalt er det tre ting konditorene skal lage; en hovedkake og en sjokoladekonfekt, og de skal lage en showpiece.

– Hver av disse kategoriene blir vurdert av eksterne dommere fra bransjen. De som vinner får tilbud om å være med på landslaget, sier Gunnar Bakke.

Hvor viktig vil du si at Årets Konditor er for dagens unge konditorer?

– Det viser seg at de som vinner får en veldig stor oppmerksomhet og blir veldig synlig i bransjen. For de som ønsker å gjøre karriere og kanskje også starte for seg selv er dette gull verd.

Bakke legger raskt til at det for faget sin del er kjempeviktig å ha en arena som viser frem og inspirerer til rekruttering.
– Vi trenger arenaer der vi viser konditor- og bakerifaget i ypperste klasse, sier Bakke.

Kunst, design og hard trening

I konditorfaget kommer vi ikke unna at det handler om mye kunst og design – i tillegg til smak og form, dermed gjelder det å være forberedt.

– Først og fremst må du ha fingerferdighetene og alt det grunnleggende på plass. Men de som trener mest, og som har en god dag, er de som vinner. Konkurranse er jo slik at det faktisk kan gå galt, eksempelvis som at konstruksjonen av showpiecen knekker underveis. Det skjedde faktisk under siste konkurranse, sier Bakke og legger til;

– Det er mye nerver i spill; Det er dommere som vurderer, det er klokker som går, det er folk som står og ser på, og da må du være trygg på det du skal gjøre. Jo mer forberedt du er, desto bedre gjør du det i en konkurranse, konstaterer Bakke.

Powered by Labrador CMS