Nyheter

Hele vinnerlaget samlet på scenen. Foto: Matprisen/Magnus Gulliksen.

Norsk Gardsost vant Matprisen 2022

– I dag vet vi knapt hvor bortskjemte vi er på deilige, lokale norske oster, og det er takket være at Pascale Baudonnel og en liten gruppe ystere fant sammen for et kvart århundre siden, sier Thomas Horne fra Matprisens jury.

Publisert Sist oppdatert

I år ble både store og små aktører i matbransjen løftet og hedret for sitt arbeid for å skape mer bærekraftige matsystemer når Matprisen ble delt ut for niende gang

16. november ble vinnerne av Matprisen 2022 annonsert på Matkanalen. Åtte priser og et stipend ble delt ut til. Prisutdelingen hedrer alle dem som jobber for å endre matsystemer i mer bærekraftig retning og som bidrar til å øke forbruket og produksjonen av økologisk og bærekraftig mat. Matprisen favner hele næringskjeden fra bonde til butikk, og tidligere i høst ble tre nominerte valg ut til sju av prisene. Sent på onsdagskvelden kunne vinnerne slippe jubelen løs.

Bransjeorganisasjonen Norsk Gardsost mottok selve Matprisen. 25-årsjubilanten har med sine 173 produsentmedlemmer vært sentral i den eksplosjonen av norske ysterier, som produserer oster på et svært høyt internasjonalt nivå. Årets vinner har bidratt til samarbeid, åpenhet og kompetanseheving innen sitt felt på en helt unik måte her til lands.

– Det er vanskelig å se for seg at så mange lokale norske produsenter skulle ha klart å etablere seg de siste tiårene, med kvalitet i verdensklasse og et enormt mangfold, hvis det ikke hadde vært for arbeidet vinneren har lagt ned, sier jurymedlem og forfatter Thomas Horne i en pressemelding.

– Matprisen feirer de som går på jobb for å løse en av vår tids aller største utfordringer: Å skape et bærekraftig matsystem som bidrar til sunne økosystemer og sunne mennesker, sier Ingrid Kleiva Møller, jurymedlem og fagsjef i Framtiden i våre hender.

Mens flere av vinnerne har en regional tilknytning, vant Norsk bonde- og småbrukarlag den nye prisen Årets salgskanal for det landsomspennende Reko-prosjektet.

– For de fleste er det et stykke fra jord til bord – disse folka har gjort veien mye kortere. Vinneren av prisen er en aktør som de siste årene både har endret forbrukeres vaner og gitt små aktører nye markedsmuligheter» var juryens rosende ord.

Vinneren av Årets formidler ble Anders Nordstad, kjent som en kritiker av maktkonsentrasjon i norske matsystemer og en forsvarer for norske bønder. Juryen berømmet hans evne til bidra til å være skape innsikt i et komplekst saksfelt på en engasjerende og formidle med kompetanse enten det var i debatt eller et matprogram.

– Matprisen er viktig – både for å løfte frem de som jobber for å forvalte ressursene på en bærekraftig måte og for å synliggjøre de spydspissene som peker flere aktører i riktig retning. Årets nominerte og vinnere er gode forbilder som kan inspirere flere til å strekke seg lenger og tenke nytt, sier jurymedlem og kommunikasjonssjef i Matvett, Anne Marie Schrøder i meldingen.

Alle årets vinnere og juryens begrunnelse finnes her

­

Powered by Labrador CMS