Nyheter

Landbruks- og matminister Geir Pollestad, ordfører Reidar Kaabbel i Våler kommune, Ingunn og Johan Anstensrud i Den sorte havre og ansvarlig for barnemat i Meny Azra Maksumic.

Ny barnematserie i Meny

Nå lanserer Den Sorte Havre en helt ny barnematserie i alle Menys butikker. – Jeg er opptatt av at vi skal spise norsk mat og at det ungene får i seg er trygt og kortreist.

Publisert Sist oppdatert

Det sa landbruks- og matminister Geir Pollestad da han lanserte barnegrøten på gården til Den sorte havre i Våler.

Ifølge Den Sorte Havre er barnematen laget av helt naturlige råvarer og inneholder ikke konserveringsmidler, sukker og salt. Barnegrøtens hovedingrediens er svarthavre.

– Svarthavre er perfekt som råvare. Den har mindre karbohydrater og 40 prosent mer sunne fettsyrer enn vanlig hvit havre. Tilstrekkelig umettede fettsyrer er viktig for optimal utvikling. I tillegg inneholder urkornet proteiner, fiber, vitaminer, antioksidanter og mineraler, sier daglig leder Ingunn Anstensrud i Den Sorte Havre i
en pressemelding.

Anstensrud har vært opptatt av å utvikle en minst mulig prosessert barnegrøt bestående av rene, norske, forståelige og naturlige ingredienser. I tillegg til svarthavre, består grøten av norsk, økologisk helmelk.

– Siden urkornet svarthavre har mer sunne fettsyrer enn vanlig havre, og fordi vi kombinerer den med norsk melk, trenger vi ikke tilsette andre mer prosesserte fettstoffer, slik som er vanlig i andre barnegrøter. Ei heller er grøten tilsatt sukker eller salt. Svarthavren har en rundere, søtere smak, og i tillegg gir den økologiske H-melken sødme, sier Anstensrud.

Tilpasset ulike aldersstadier

Den nye økologiske barnegrøtserien – som også er Nyt Norge-merket – består av fem produkter tilpasset ulike aldersstadier. For de aller yngste er det et babyprodukt kalt «tilvenning», som kan gis som forsiktig inngang til fast føde.

– En 100 prosent norsk barnematserie er etterspurt av våre kunder, og endelig kan vi si at vi i Meny har lansert økologisk, norskdyrket svarthavre i en barnegrøtserie. Barnegrøten er dessuten Nyt Norge-merket, og ikke minst Matskatt-merket. Vi er stolte av at kun vi har denne i våre butikker, sier kategoriansvarlig for tørrvare og non food Azra Maksumic i Meny til Dagligvarehandelen. Hun tror serien kommer til å dekke etterspørselen hos småbarnsfamiliene som handler i Meny.

– Hvordan tror dere serien vil bli tatt imot?

– Barnematserien har allerede gått over all forventning. En barnematserie med rene, norske råvarer har lenge vært etterspurt. Varene er kortreist fra Våler i Østfold, noe vi tror kommer til å øke interessen hos våre småbarnsfamilier. Vi synes også at det er veldig stas å få muligheten til å tilby en «tilvenningsgrøt til fast føde», noe som ikke har vært tilgjengelig på det norske markedet tidligere. Dette er finmalt svarthavre som blandes med morsmelk, noe som gir barnet en trygg og gradvis tilvenning til å kunne begynne med barnegrøt senere.

– Preget av store internasjonale aktører

I det siste har det vært mye diskusjon rundt barnematgrøt. Ifølge Maksumic ønsker Meny å ha et bredt og godt utvalg av produkter til småbarnsforeldre, slik at de kan velge blant mange ulike alternativer.

Den Sorte Havre vant Menys Matskattstipend på 300.000 kroner høsten 2022, nettopp for sin idé om å utvikle en barnematserie kun basert på norske råvarer og med en tydelig lokal identitet.

– Vi trenger en norsk barnegrøtserie laget av sunne og unike råvarer. Den Sorte Havre har lykkes med sine müsli- og havregrynsprodukter, og nå har de hatt mot til å bevege seg inn i barnematkategorien som i dag i stor grad er preget av store internasjonale aktører, sier Meny-sjef Vegard Kjuus i en melding.

Grøtserien er nå i salg i alle Menys butikker.

Den Sorte Havres barnematserie:

  • Tilvenning til fast føde før grøt.
  • Startgrøt naturell fra fire måneder.
  • Havregrøt banan fra seks måneder.
  • Havregrøt eple fra åtte måneder.
  • Nattgrøt fra ett til tre år.
Powered by Labrador CMS