Nyheter

Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix

Ny rapport: Klimadebatten har påvirket matvanene til kundene dine

Publisert Sist oppdatert

Én av seks i Norge mener at deres personlige valg av matvarer påvirker miljøet, og at mindre kjøtt og matsvinn er de mest effektive tiltakene for å redusere matvarenes negative påvirkning på klimaet.

YouGov har nylig publisert den årlige Food & Health-rapporten, som har kartlagt nordiske forbrukeres holdning til mat, klima og helse i mer enn ti år. Rapporten viser at flere forbrukere i de nordiske landene tar stilling til – og konsumerer på bakgrunn av – hvordan enkelte matvarer kan være en medvirkende årsak til belastning på klimaet.

YouGov har i flere år sett en stigende tendens til at norske forbrukere forbinder inntak av bestemte matvarer med en negativ klimapåvirkning

Kjøtt, og særlig oksekjøtt, er den matvaregruppen som flest forbinder med negativ påvirkning på miljøet. Fire av ti (41 prosent) forbinder oksekjøtt med en negativ miljøpåvirkning, og blant beboere i Oslo-området øker denne andelen til 49 prosent. Én av fire (23 prosent) mener også at det å spise mindre kjøtt er det mest effektive tiltaket for å redusere den negative påvirkningen av matvarer på klima og miljø.

Hver femte (21 prosent) nordmann har redusert sitt totale kjøttinntak i løpet av det siste året. Her svarer hver fjerde (25 prosent) at de spiser mindre kjøtt og/eller fisk for miljøets skyld.

Flere nordmenn (29 prosent) mener likevel at mindre matsvinn er det mest effektive tiltaket for å redusere den negative påvirkningen av matvarer på miljøet. Matsvinn er også den vanen som flest nordmenn har endret i løpet av det siste året. Her svarer to av fem (42 prosent) at de har kastet mindre mat.

Food&Health 2019 er basert på intervju med representativt utvalgte personer i alderen 16 til 64 år fra YouGov-panelet i Sverige, Danmark, Norge og Finland. Cirka 500 intervjuer i Danmark, Norge og Finland, mens det er foretatt cirka 1000 intervjuer i Sverige. Data er innhentet fra 2. februar 2019 til 7. februar 2019.

Powered by Labrador CMS