Nyheter

Ny teknologi skal minske matsvinn

1,3 milliarder tonn mat sløses bort hvert år. Et nytt prosjekt sjal løse problemet med teknologi, skriver Teknisk Ukeblad.

Publisert Sist oppdatert

iProcess er et nytt, fireårig prosjekt med mål om å forbedre ressursutnyttelse og øke lønnsomhet for matindustrien i Norge ved å «utvikle innovative konsepter for fleksibel foredling av råstoff og optimalisert styring av prosesser».

Teknisk Ukeblad skriver om det nye prosjektet som skal sikre Norge en langt bedre matvareproduksjon i fremtiden. Målet er å utnytte matressurser fra både sjø og land mer effektivt. I dag blir det nemlig mye svinn i form av tapt råstoff fordi teknologien ikke er tilpasset råvaren, ikke er fleksibel nok eller prosessen ikke styres optimalt.

– Det finnes mye hyllevareteknologi, men ikke egnet våre produksjonsvolum og produkter. Ved å analysere big data eller informasjon fra dagens utstyr og matvareprodusenter, kan vi tilpasse produksjonsutstyret til våre behov, tsier Kirsti Greiff, leder for kommunikasjon og formidling i iProcess, til TU.

De som deltar i prosjektet er Sintef Fiskeri og Havbruk (prosjektleder), Nofima, Universitetet i Stavanger, NTNU, NMBU (Norge), DTU (Danmark), INRIA (Frankrike) og KU Leuven (Belgia). Fra matindustrien deltar Tine, Nortura, Bama, Norway Seafoods, Norilia og Produsentpakkeriet AS.

Prosjektet startet opp nå og går frem til april 2020. Budsjettet er på 38,1 millioner kroner.

Powered by Labrador CMS