Butikkstreiken er avverget etter at partene kom til enighet i ellevte overtidstime.

Partene ble enige – streiken avverget

Etter mekling over 11 timer på overtid, ble HK Norge og Virke til slutt enige. Den samlede lønnsveksten blir på 5,2 prosent.

Publisert Sist oppdatert

HK Norge fikk gjennom kravet om økt kjøpekraft og gjennomslag for et tillegg for søndagsarbeid. Sammen med planer for en ambisiøs kompetansereform for handels- og tjenestenæringen, er dette oppgjøret et godt resultat, skriver Handel og Kontor på sine hjemmesider.

Lønnsvekst

Resultatet av meklingen ligger innenfor rammen i frontfaget, med en samlet lønnsvekst på 5,2 prosent.

– Nå er vi glade for å ha kommet til enighet. Det har vært intense og krevende døgn, og vi er fornøyd med å ha landet en avtale begge parter kunne signere. Nå unngår vi en storstreik i norske butikker og virksomheter. Våre medlemmer selger viktige varer og tjenester som betyr mye for folks hverdag, sier administrerende direktør Bernt G. Apeland i Virke i en pressemelding.

Virke og HK startet meklingen hos Riksmekleren søndag 28. april klokken 10.00. 

Trygge og attraktive arbeidsplasser

– Virke har jobbet for et ansvarlig resultat som hensyntar alle våre medlemmer. Det er stor strekk i laget, og det har vi hatt med oss hele veien. Vi er glade for å ha kommet til en felles enighet som ivaretar dette, og som også styrker handelsnæringenes attraktivitet og anseelse. Blant annet sikrer den nye avtalen et felles kompetanseløft for hele bransjen, sier Apeland. 

– I fremtiden vil rett og god kompetanse bli avgjørende for våre virksomheter, og vi er glade for at dette blir et viktig felles prosjekt for Virke og HK. Vi ser behovet for en felles innsats for sammen å styrke hele varehandelen, sier Apeland.

Reformarbeidet skal starte senest i oktober 2024 og er planlagt å være godt integrert i tariffoppgjøret i 2026. 

Et avgjørende skritt

– Denne avtalen representerer et avgjørende skritt mot å sikre at hver enkelt arbeidstaker i handels- og tjenestenæringene har tilgang til relevant og oppdatert kompetanse, noe som er særlig viktig innen næringene som her er berørt, sier forbundsleder Christopher Beckham i en pressemelding.

– Kompetansereformen er ikke bare en investering i dagens arbeidstakere, men også en forberedelse til morgendagens utfordringer. Den sørger for at Norge vil være i forkant av kompetanseutvikling innen handels- og tjenestesektoren, sier Beckham. 

Det er også enighet mellom Virke og Negotia og Parat i meklingen om Funksjonæravtalene og tilhørende avtaler. 

Til uravstemning

Nå som meklingsresultatet er klart, er det HK-medlemmenes tur til å stemme ja eller nei til resultatet av tariffoppgjøret i en uravstemning. Alt tyder på at den fremforhandlede avtalen er så god at den vil vedtas med god margin.

Når de sentrale tarifforhandlingene er endelig avsluttet, kan det være mer å hente lokalt. De tillitsvalgte skal nå i gang med sin del av jobben, og kreve lokale forhandlinger, opplyser Handel og Kontor.

Powered by Labrador CMS