Ledelse

Slik blir lønna til Norsk Tippings nye toppsjef

Tidligere NRK-sjef Thor Gjermund Eriksen vil motta en årslønn på 3.040.000 kroner når han til høsten overtar som administrerende direktør i statseide Norsk Tipping etter Åsne Havnelid.

Publisert Sist oppdatert

Dagens Perspektiv har bedt om innsyn i arbeidskontrakten og lønnsavtalen til både Åsne Havnelid og hennes etterfølger Thor Gjermund Eriksen. Norsk Tipping er ikke bundet av Offentleglova, men har et eget reglement for innsyn.

Ifølge Eriksens arbeidskontrakt vil han motta en fastlønn på 3.040.000 kroner per år. Han tiltrer stillingen i Norsk Tipping etter nærmere avtale, men senest 15. september.

Inntil én månedslønn ekstra

I et tillegg til den tidligere NRK-sjefens arbeidsavtale er partene enige om at han skal ha rett til inntil tre hotellovernattinger per uke på Hamar – i de første seks månedene av ansettelsesforholdet. Altså under den avtalte prøvetiden.

Videre skal Thor Gjermund Eriksen få utbetalt inntil én månedslønn etter utløp av denne perioden. Det vil si opptil 253.300 kroner ekstra.

Her er det snakk om en engangsutbetaling, opplyser Norsk Tipping på spørsmål fra Dagens Perspektiv. Den vil ikke inngå som del av fastlønna til den nye administrerende direktør, opplyser Stian Seland, fagsjef for samfunnskontakt i det statseide pengespillselskapet.

Han vil være tilmeldt Statens Pensjonskasse. Fra lønna vil det bli trukket et månedlig innskudd som for tiden er 2 prosent av bruttolønn. Aldersgrensen for pensjon er 70 år. Eriksen vil ikke få overtidsbetaling, eller godtgjørelse for arbeid utenfor ordinær arbeidstid, slik det heter videre i arbeidsavtalen.

Som vanlig er i den type stillinger fraskriver han seg også bestemmelsene om oppsigelsesvern i arbeidsmiljøloven.

6 måneders etterlønn

Ved ufrivillig fratredelse skal det gis etterlønn på inntil 6 månedslønninger «dersom ikke annet avtales særskilt i forbindelse med fratredelsen». I Norsk Tippings retningslinjer for lederlønnspolitikk, som er blitt vedtatt 23. mars i år, presiseres det at «sluttvederlag bør ikke benyttes når lederen har initiert oppsigelsen».

Norsk Tipping har ingen avtaler om bonusordninger eller lignende, opplyser Stian Seland.

Slik det framgår av Statens eierrapport for 2021, hadde Thor Gjermund Eriksen en årlig fastlønn på litt over 3,3 millioner kroner som kringkastingssjef i fjor. Hans samlede årlige godtgjørelse bikket 3,5 millioner kroner. Både fastlønna og hans samlede godtgjørelse i fjor hadde da økt med 1,9 prosent, sammenlignet med 2020.

Foto Administrerende direktør Åsne Havnelid i Norsk Tipping forlater spillkonsernet til høsten. Foto: Norsk Tipping.

Havnelids lønn lavere

Nåværende administrerende direktør i Norsk Tipping, Åsne Havnelid, mottok i 2021 en fastlønn på 2.879.000 kroner, viser Statens Eierrapport. Dette er en økning på 1,0 prosent fra året før. Hennes samlede årlige godtgjørelse, altså det som faktisk ble utbetalt, endte på 3.357.000 kroner. Det betød en økning på 3,0 prosent.

Ifølge Norsk Tippings Stian Seland er Åsne Havnelids nåværende årslønn på 2.916.300 kroner, men han understreker at det ennå ikke er blitt foretatt lønnsjusteringer i 2022. Fastlønna til Thor Gjermund Eriksen, Havnelids etterfølger fra senest 15. september, blir altså på 3.040.000 kroner – rundt 120.000 kroner mer enn Havnelids nåværende lønn, før justering i 2022.

Oppjustert styrehonorar

Under generalforsamlingen 5. april i år foreslo statssekretær Gry Haugsbakken (Ap), på vegne av eneaksjonæren staten, å følge etablert praksis for fastsettelse av møtegodtgjørelse til styret og utvalg. Det ble vedtatt at honorarene for 2022 økes med rundt 3,7 prosent, sammenlignet med fjorårets satser. Det tilsvarer endringene i konsumprisindeksen fra februar 2021 til februar i inneværende år.

Det betyr at Norsk Tippings styreleder Linda Bernander Silseth heretter vil motta 278.900 kroner i årlig møtegodtgjørelse. Satsene for nestleder, styremedlemmer og fast møtende varamedlem er på henholdsvis 179.100, 152.600 og 99.700 kroner.

Erfaringsmessig holdes det ti styremøter i Norsk Tipping hvert år.

Powered by Labrador CMS