Nyheter

Foto: Hans Braxmeier fra Pixabay

Sopputbrudd: Kan bety slutten for bananen vi spiser i Norge

Spredning av sykdommen Tropical Race 4 (TR4), som kan utslette den banantypen vi spiser i Norge i dag, skal være oppdaget i Latin-Amerika.

Publisert Sist oppdatert

Soppsykdommen, som gjør uopprettelig skade, har fått navnet Panama-sykdommen. Torsdag bekreftet Landbruksinstituttet i Colombia (ICA) at det er den fryktede soppen som nå er oppdaget på flere store plantasjer i landet, melder nyhetsbyrået Reuters. Det er derfor erklært nasjonal unntakstilstand for å sikre at smitten ikke sprer seg. Det er et område på 175 hektar nord i landet, på grensen til Venezuela, sykdommen nå er oppdaget. Plantasjene har siden midten av juli vært i karantene, skriver Dagbladet.

Pia Gulbrandsen, direktør for kommunikasjons- og samfunnskontakt i Bama sier til Dagbladet at de for tiden ikke handler bananer fra Colombia. For nordmenn er det banantypen Cavendish som gjelder. Det er denne sorten som nå kan bli utryddet ettersom den ikke har noen forsvarsmekanismer mot soppen.

– Jeg tror ikke vi går tom for bananer, men det kan hende at vi vil få en liten luke i markedet en periode, før en ny variant kommer på plass. Jeg har hørt at man i flere markeder allerede har en liggende ferdig utviklet, sier Thomas Nilsen, som jobber med innkjøp og sortiment for Coop, og som lenge har jobbet med bananproblematikken.

Powered by Labrador CMS