Nyheter

Brunost er fra Tinn. Foto: Andrea Dijkstra

Stordalen Gardsbruk vinner bedriftsutviklingsprisen i landbruket

I 2018 vant Stordalen Gardsbruk supergull for deres brunost og ble nest beste ost i Oste-VM i Bergen. I dag stikker gardsbruket av med Bygdeutviklingsprisen i Telemark og 50 000 kroner.

Publisert Sist oppdatert

Stordalen Gardsbruk drives av Barbro Stordalen og Ronny Eiksund Sterten som tok over gården i 2006. Samme år kjøpte de også Bergstaulen av Norsk Hydro. På gården som ligger en drøy mil vest for Rjukan, drives det ordinært setervirksomhet med geiter og ysting og salg av ost. I 2014 sto en ny driftsbygning til sau- og ammekuproduksjon klar på gården.

– Stordalen Gardsbruk er en viktig aktør med mange sysselsatte i lokalmiljøet. De er en betydelig bidragsyter til å holde kulturlandskapet i hevd i nærområdet. De er opptatt av å bevare gamle dyreraser og bruke lokale ressurser. Barbro har et stort nettverk og er en fremragende ambassadør for Tinn kommune, sier Anniken Damm-Larsen, regiondirektør for Innovasjon Norge i Vestfold og Telemark.

Osteproduksjonen på gården er basert på lokale oppskrifter overført fra tidligere generasjoner. De lager flaggskipet Tinntradisjon, som er en helfeit brun geitost, Geite Rjome (rømme), Geitesmør, Gausta, hvit geitost, Dravle (cottage cheese) og Raudravle (som gomme). Etterspørselen etter ostene er stor.

– Det har alltid vært stor pågang etter produktene våre men etterspørselen eksploderte etter oste-VM, med forespørsler fra hele verden, forteller Stordalen.

All produksjon på gården er basert på egenprodusert grovfor og beite med tilførsel av litt kraftfôr.

– For oss er det viktig å drive i samspill med naturen, vi ønsker å forvalte naturen, ikke å forbruke den, og vi ønsker å gi fra oss gården i god stand til neste drivere, sier Stordalen.

Powered by Labrador CMS