Nyheter

Foto: Heiko Junge, NTB scanpix

Sukkerfri sommer-rekord

August ble i hovedsak en svært god måned for bryggeribransjen. I august hadde sukkerfri brus en markedsandel på 58,7. Det er den høyeste sukkerfriandelen som er målt for brusmarkedet i Norge. Det viser ferske tall fra Bryggeri- og Drikkevareforeningen.

Publisert Sist oppdatert
– August 2018 hadde 23 salgsdager mot 22 i august i år. Det er en differanse på 4,5 prosent, så i teorien er årets august helt på høyde med august i fjor - og vel så det, skriver håndlanger Petter Nome i Bryggeri- og Drikkevareforeningen i en e-post til medlemmer og samarbeidspartnere.

Den negative trenden i brussalget fortsetter. Så langt i år har brus falt med 0,6 prosent. Brus falt med 0,2 prosent i august, sukkerfri brus hadde en vekst på litt over 4 prosent i august og hadde en markedsandel på 58,7 prosent.

– Norge har nå et av verdens sunneste bruskonsum. Det skal vi være stolte av, men det kommer ikke av seg selv. Produsentene har satset tungt på å utvikle sukkerfrie smaker som folk liker, og prioritert de sunnere variantene i markedsføringen. Med disse salgstallene går drikkevarebransjen foran og viser vei for resten av næringsmiddelindustrien, sier direktør Erlend Vagnild Fuglum i BROD i en pressemelding.

Samtidig som grensehandelen med brus øker, ble brussalget i Norge redusert med 17,5 millioner liter de siste 12 månedene - en nedgang på 3,69 prosent.

– Arbeidsplasser og verdiskaping sluses over grensen, men vekst i grensehandel er ingen naturlov. Med politisk vilje kan problemet begrenses. Det har Danmark vist med endring av sitt avgiftssystem, sier Fuglum.

Energidrikk hadde i juli en vekst på over 23 prosent. Veksten går bare én vei, og så langt i år har energidrikker en vekst på 37,6 prosent. Sukkerfrie energidrikker hadde i august en vekst på 101,7 prosent. Så langt i år har den en vekst på 156,9 prosent og har nå en markedsandel på litt over 19 prosent.

Sider har også en vekst på 11 prosent.

– Sidertallene spretter opp og ned fra måned til måned, men denne gangen spretter de riktig vei. Så langt i år er det en nedgang på 6 prosent i forhold til samme tid i fjor, skriver Nome i e-posten.

Øl har en oppgang på 4 prosent. Dette er oppsiktsvekkende bra, skriver Nome videre i e-posten.

Vann har en nedgang på 5,5 prosent, og så langt i år har vannsalget falt med 7,3 prosent. Likevel er dette det nest beste augustsalget i historien. 2019 ligger an til å bli nest beste vann-år i historien.

Powered by Labrador CMS