Nyheter

Butikker med salg av dagligvarer, klær og elektronikk hadde en nedgang i omsetningsvolumet fra september til oktober.

Svakere butikkomsetning

Detaljomsetningen falt med 0,2 prosent fra september til oktober i år. Varekonsumet falt med 0,9 prosent. Markedet reagerte med et kraftig kronefall.

Publisert Sist oppdatert
(NTB): Fra august til september var nedgangen på 0,8 prosent, så noe av fallet er bremset i oktober, men tallene viser uansett at den langsiktige trenden som har vist en stigning siden i fjor høst, nå har falt de siste månedene. Det er tredje måned på rad at detaljomsetningen i Norge faller.

Butikker med salg av dagligvarer, klær og elektronikk hadde en nedgang i omsetningsvolumet fra september til oktober, mens salg på bensinstasjoner og salg av mat og drikke i spesialforretninger økte, viser tallene fra Statistisk sentralbyrå (SSB).

– Overrasket økonomene

Seniorøkonom Kyrre Aamdal i DNB Markets sier i en kommentar at den svakere detaljomsetningen overrasker økonomene

– Det kan hende at husholdningene har holdt litt tilbake på forbruket i oktober for å utnytte tilbud i forbindelse med Black Friday i forrige uke. Det vil likevel være overraskende om dette skulle forklare en vesentlig del av dagens svake tall, mener han.

– Svak krone

Kronekursen falt også kraftig etter at tallene fra detaljhandelen og varekonsumet ble lagt fram. Krona er nå på sitt svakeste siden finanskrisen og ble svekket med hele ti øre etter at shoppingtallene ble lagt fram, skriver E24. Kronen ble handlet mot euro helt opp i 9,90 torsdag.

– Kronen reagerer voldsomt sterkt på negative nyheter. Den svekker seg med ti øre og det er en kraftig reaksjon på detaljhandelstall som ellers vil bli sett på litt volatile, sier valutastrateg Ole Håkon Eek-Nielsen i Nordea Markets til Nettavisen.

Varekonsumet også ned

Varekonsumet falt også i samme periode med totalt 0,9 prosent. Størst var nedgangen innen konsumet av elektrisitet og brensel med hele 2,9 prosent, samt kjøp av biler og drivstoff, som falt med 1,6 prosent.

Det var også en nedgang i forbruket av mat og drikkevarer samt andre varer, som begge lå 0,5 prosent lavere i oktober enn i september.

(©NTB)

Powered by Labrador CMS