Nyheter

Gyldendal Norsk Forlag (bildet) er sammen med Cappelen Damm dømt i Høyesterett for ulovlig samarbeid. Foto: Gorm Kallestad, NTB

Tapte i kartellsak i Høyesterett

Cappelen Damm og Gyldendal må ut med til sammen 13,6 millioner kroner etter at Høyesterett kom fram til at de ulovlig boikottet den Reitan-eide distributøren Interpress..

Publisert Sist oppdatert

Høyesterett kom enstemmig til at forlagenes boikottsamarbeid hadde som formål å begrense konkurransen på en slik måte at forholdet rammes av konkurranseloven.

Det var i 2017 at Konkurransetilsynet vedtok å ilegge forlagene Cappelen Damm, Gyldendal og Aschehoug gebyrer for å ha utvekslet konkurransesensitiv informasjon. Konkurransetilsynet mente dette førte til en boikott av distributøren Interpress.

Saken gikk til Oslo tingrett, der forlagene ble dømt i 2018. Gyldendal og Cappelen Damm anket, og i lagmannsretten i september i fjor ble de dømt på nytt – da under dissens – til å betale henholdsvis 7,3 og 6,3 millioner kroner i gebyrer.

Tar dommen til etterretning

– Cappelen Damm har ikke vært enig med Konkurransetilsynet i at forlagenes samarbeid hadde et konkurransebegrensende formål og anket derfor lagmannsrettens dom. Vi tar nå til etterretning at Høyesterett har kommet med siste ord, sier administrerende direktør Tom Harald Jenssen i Cappelen Damm til Dagens Næringsliv.

Kommunikasjonssjef Camilla Bruseland i Gyldendal sier til avisen at de har vært uenige med Konkurransetilsynet, og har ment at saken er av stor prinsipiell betydning som det var viktig for dem å få avklart.

– Nå tar vi Høyesteretts dom til etterretning, sier hun.

Fornøyd konkurransetilsyn

Konkurransetilsynet skriver i en pressemelding at de er godt fornøyd med Høyesteretts dom.

– Den bekrefter at en kollektiv boikott slik man sto overfor i denne saken, er en formålsovertredelse, slik tilsynet la til grunn i sitt vedtak. Dommen understreker at denne type samarbeid utgjør en alvorlig overtredelse av konkurranseloven, sier juridisk direktør Karin Stakkestad Laastad.

(©NTB)

Powered by Labrador CMS