Nyheter

Tregt kapitalmarked påvirker vekstplaner

Oda skal etter planen hente vekstkapital i år, men situasjonen i kapitalmarkedet gjør at selskapet ser behov for å ta seg litt bedre tid.

Publisert Sist oppdatert

­Våren 2021 gikk Softbank og Prosus inn med to milliarder kroner i Oda. Samtidig ble det presentert planer om å gå inn i Finland og Tyskland. I mai 2022 sier Oda-styreleder Birger Magnus til nettavisen Shifter at kapitalmarkedet for scaleups har endret seg dramatisk. Mens det fortsatt er ny kapital tilgjengelig, er risikoviljen redusert og tidshorisonten blitt kortere.

Leder for kommunikasjon og samfunn i Oda, Simen Sletsjøe, bekrefter overfor Shifter at planen om å hente kapital i 2022 står ved lag, men at det er snakk om å gå frem i et lavere tempo enn planlagt.

– Vi skal hente kapital i løpet av året, og må sånn sett forholde oss til at kostnaden av kapital øker, nå som renten har steget og kapitalmarkedene har falt. Når kapital blir dyrere vil man investere mindre aggressivt i vekst, det gjelder oss også, sier Sletsjøe.

Mens de opprinnelige planene var å lansere i Finland i 2021 og Tyskland i 2022, er de nye signalene fra selskapet at ekspansjonen i Finland og Tyskland fortsetter, men hastigheten skal tilpasses.

– Det betyr at det vil ta lengre tid. Samtidig fortsetter vi å videreutvikle operasjonen og teknologiplatformen for å fortsette å være i verdenstoppen på effektivitet, som også er viktig for videre vekst, sier Sletsjøe til Shifter.

Powered by Labrador CMS