Nyheter

Foto: Melk.no

Klart for grøtens dag

I morgen feirer vi grøtens dag for 26. gang, og at Norge er et grøtland er det liten tvil om. Nesten 600.000 nordmenn spiser havregrøt hver uke.

Publisert Sist oppdatert

Grøt har vært hverdagskost for nordmenn i århundrer, og regnes som den eldste retten vi har her i landet.

– Grøten har en sterk plass på det norske matbordet fordi den kan serveres til alle måltider, både til hverdag og fest. Vi spiser grøt til både middag og lunsj, og ikke minst til frokost i hverdagen, sier Marianne Hayes Antonsen, matfaglig konsulent i Opplysningskontoret for Meieriprodukter (Melk.no) i en pressemelding.

De siste årene har grøtens popularitet fått en oppsving, og i København ble verdens første grøtbar åpnet i 2011. «Grød» har siden utvidet, og har nå tre filialer i byen. En kokebok med ulike varianter av grøt har også blitt utgitt nylig.

På 90-tallet var det risgrøt som var den mest populære grøttypen, men de senere årene har havregrøten inntatt førsteplassen som grøtvarianten nordmenn spiser mest. I 1991 spiste 9 % av oss havregrøt hver uke, dette tallet har steget til 15 % i 2013. Også andelen som spiser havregrøt hver måned har økt klart siden 90-tallet, 37 % av alle nordmenn spiser nå havregrøt minst en gang i måneden.

Dobbelt så mange kvinner som menn spiser havregrøt hver uke. De fleste spiser havregrøt i forbindelse med frokostmåltidet, og det er de yngste som oftest spiser havregrøt.

Powered by Labrador CMS