Nyheter

Få bryter regelverket for dyrevelferd

Fra januar til april 2016 var Mattilsynets inspektører ute på tilsyn i 3725 dyrehold. I et flertall av dyreholdene ble regelverket fulgt.

Publisert Sist oppdatert

Det viser tallene fra Mattilsynets dyrevelferdsrapport for første tertial.

I besetninger med storfe ble 1178 dyrehold besøkt av Mattilsynet. Hos 568 var alt i orden ut fra regelverket, og 566 fikk en anmerkning. Inspektørene fant alvorlig vanskjøttede dyr i 6 dyrehold.

-Ut fra det våre inspektører finner på tilsyn mener jeg at vi har god dyrevelferd i Norge. De fleste følger regelverket for dyrevelferd. Heldigvis er det kun i et fåtall av dyreholdene at inspektørene våre finner alvorlige brudd på regelverket. Hvert tilfelle er imidlertid en gang for mye, og enkeltsaker kan være svært alvorlige, sier seksjonssjef Torunn Knævelsrud i Mattilsynet.

Inspiserer først og fremst risikodyrehold
Mattilsynet er på tilsyn i alle typer dyrehold, både med produksjonsdyr, sportsdyr eller kjæledyr. - Vi prioriterer å inspisere dyrehold der vi mener det er risiko for brudd på regelverket. Funnene i rapporten viser derfor ikke et gjennomsnitt av forholdene i alle norske dyrehold, forklarer Torunn Knævelsrud.

Mottok 2777 bekymringsmeldinger
Mattilsynet fikk 2777 bekymringsmeldinger om dyrevelferd fra publikum i 1. kvartal i år, og 37 % av meldingene er foreløpig fulgt opp med inspeksjon.

- Mattilsynet har ikke mulighet til å inspisere alle dyrehold ofte nok til å oppdage alle brudd på regelverket.Derfor er vi avhengige av at de som oppdager at dyr lider, melder fra til oss, sier Knævelsrud. Vasrslinger kan meldes ved å bruke knappen "Varsle oss" på mattilsynet.no. Det er mulig å melde anonymt. Alle meldinger blir fulgt opp med tilsyn eller på annen måte.

Dyr skal ha det godt
Mattilsynet skal fremme god dyrevelferd og respekt for dyr. Det er dyreholderens ansvar at dyra har det bra. Mattilsynets oppgave er å føre tilsyn med at dyreholderne følger regelverket for dyrevelferd. Dersom en dyreholder bryter loven, har Mattilsynet rett og plikt til å gripe inn. -Vi kan gi pålegg om utbedringer, og vi har en rekke virkemidler for å tvinge frem endringer eller fjerne dyr fra dyreholdet, sier Knævelsrud.

Powered by Labrador CMS