Nyheter

Destillatør og fagjurymedlem Spesialitet, Halvor Heuch, og meierisjef TINE Trysil, Åse Bjørke Stensrud. Foto: Henning Gulbrandsen Oppland Arbeiderblad.

Hedret norsk ur-ost

Pultost ble hedret med Spesialitet-merket under Akevittfestivalen på Gjøvik i helgen.

Publisert Sist oppdatert

– Det er utrolig stas å kunne overrekke Spesialitet-merket til pultost, en av de mest tradisjonelle ostene vi har her i landet, sa destillatør og fagjurymedlem i Spesialitets fagjury, Halvor Heuch, da han tildelte Pultost Løiten fra Tine meieriet Trysil hedersmerket Spesialitet under festivalen.

Spesialitet garanterer deg en unik smaksopplevelse.
– Pultost Løiten har en kompleks, modnet ostearoma. Det er vanskelig å lage god pultost, og det er helt klart at dette er ordentlig håndverk. Pultost Løiten er virkelig en Spesialitet, sier Heuch i pressemeldingen.
– Som meierisjef er jeg så utrolig stolt av mine medarbeidere, den unike kunnskapen, håndverket og stoltheten de har over faget sitt, og som de viser hver dag i ysting av pultost. Vi er veldig stolte over at vår Pultost Løiten nå blir hedret med Spesialitet-merket. Dette er en heder til de som tar vare på håndverket og tradisjonen rundt Pultost Løiten, sier meierisjef ved Tine meieriet Trysil, Åse Bjørke Stensrud.

Pultost Løiten er en smørbar, modnet pultost smaksatt med karve og salt. Osten lages av skummet melk som syrnes med melkesyrebakterier og varmebehandles for å skille ostestoff og myse. Ostemassen spres så utover i et tynt lag, tilsettes en egen gjærkultur og settes til gjæring i noen dager, før den tilsettes salt og karve. Etter 50 dagers modning i tett emballasje har ostemassen fått sin karakteristiske smak og lukt.

Powered by Labrador CMS