Foto: Nortura

Nyheter

Kjøtt viktig jernkilde

Denne uken setter Verdens helseorganisasjon søkelys på jernmangel. Nortura minner om at kjøtt er én av de viktigste kildene til jern.

Publisert Sist oppdatert

World Iron Avareness Week markeres av Verdens helseorganisasjon, WHO, fra 18. - 24. april. Jernmangel er en av verdens mest utbredte mangelsykdommer, og er også et helseproblem i Norge. Dersom en ikke er bevisst, risikerer man å få for lite jern i kosten.

– I en tid hvor mange reduserer forbruket av rødt kjøtt, er det grunn til å komme med et varsku omkring de positive sidene ved kjøtt, som for eksempel jern, sier ernæringsfysiolog og kommunikasjonssjef Åse Kringlebotn i Nortura i en pressemelding.

Grovt brød og andre grove kornprodukter er den matvaregruppen som gjennomsnittlig gir mest jern. Kjøtt og kjøttprodukter følger som nummer to.

– Men jern fra animalske matvarer som kjøtt og egg blir mye bedre nyttiggjort i kroppen enn jern fra plantematvarer som kornprodukter og grønnsaker, fortsetter Kringlebotn.

– Dermed er jern fra kjøtt kanskje den egentlige vinneren i jernregnskapet, hevder Kringlebotten.

WHO sier at jern er det mineralet som det er vanskeligst å få nok av gjennom kosten. I tillegg til å påvirke mange barn og gravide i utviklingsland, er jernmangel den eneste næringsstoffmangelen som også er betydelig utbredt i den vestlige verden.

I et variert kosthold er det en tydelig sammenheng mellom hvor mye du spiser og hvor mye jern du får i deg gjennom kosten. De som spiser lite, kan dermed ha store problemer med å nå anbefalingene for jerninntak. Kvinner, unge jenter, barn, eldre og syke er mer utsatt for jernmangel enn menn.

– Kvinner spiser mindre mat enn menn, mens jernbehovet er vesentlig høyere. Og kvinner spiser betydelig mindre rødt kjøtt enn menn her i landet. Dette er et helsemessig paradoks, sier Åse Kringlebotn.

Anbefalt daglig inntak av jern er 9-11 milligram for menn og 9-15 milligram for kvinner. Kvinner i fruktbar alder, gravide og ammende trenger mer jern enn andre. Jerntap gjennom blødninger kan variere mye fra kvinne til kvinne. Dette gjør at en del kvinner trenger ekstra mye jern; mer enn kostholdet kan gi. Siden jerntilskudd kan ha negative effekter, bør man ikke ta det uten at lav jernstatus er påvist hos lege.

Fakta om kjøtt og jern
Anbefalt daglig tilførsel av jern for ulke grupper i befolkningen (Kilde: helsedirektoratet.no)

Menn over 18 år: 9 mg per dag
Kvinner 14 – 60 år: 15 mg per dag
Kvinner over 60 år: 9 mg per dag
Jenter 10 – 13 år: 11 mg per dag
Gutter 10 – 17 år: 11 mg per dag
Barn 6 – 9 år: 9 mg per dag
Barn 6 mnd. – 5 år: 8 mg per dag

Helsedirektoratets kostråd om rødt kjøtt lyder:
"Begrens mengden rødt kjøtt og bearbeidede produkter av rødt kjøtt til 500 gram per uke. Dette tilsvarer to til tre middager og litt kjøttpålegg. Rødt kjøtt er kjøtt fra svin, storfe, lam/sau og geit."

Omregnet fra spiseklare mengder til forbruk (innkjøpt mengde) betyr dette 700 – 750 gram rødt kjøtt per uke, tilsvarende ca. et gjennomsnittlig forbruk av rødt kjøtt på 107 gram per dag.

Norsk gjennomsnittsforbruk av rødt kjøtt per dag, menn: 146 gram (kilde: Norkost 3)

Norsk gjennomsnittsforbruk av rødt kjøtt per dag, kvinner: 89 gram (kilde: Norkost 3)

Forbruk av rødt kjøtt i Norge var på topp i 2008, siden har det sunket (kilde: helsedirektoratet.no)

Powered by Labrador CMS