Nyheter

Kategoridirektør Magnus Tollefsen i Synnøve Finden med den nye osten Kongsgård som har tirret meierikjempen Tine. Ifølge Tine kan de ikke skrive «av jarlsbergost-type» på innpakningen fordi Jarlsberg er et registrert varemerke. Foto: Tore Meek / NTB scanpix

Krangler videre om Jarlsberg-osten

Om det er bare Tines Jarlsberg som får bruke ordet «jarlsberg» i sin markedsføring, har ført til historie-omskrivinger på nett.

Publisert Sist oppdatert

Onsdag morgen ble det kjent at Tine hadde levert et rettskrav for å hindre Synnøve Finden i å lansere sin nye ost med den emballasjen Follo tingrett ville onsdag ikke kommentere om retten hadde mottatt noe rettskrav fra Tine, ifølge NTB. En slik forføyning om øyeblikkelig stans i salg kan ilegges for «å avverge vesentlig skade eller ulempe».

Det foregikk en hissig kamp om hva som var rett oppfatning etter at saken ble offentlig kjent onsdag morgen. På det brukerstyrte nettleksikonet Wikipedia var artikkelen om Jarlsbergost flittig redigert og tilbakestilt om hvorvidt osten var et registrert varemerke fra Tine eller ikke. I det ikke like demokratiske oppslagsverket Store Norske leksikon nevnes derimot ikke Tines navn ved et ord, men det oppgis at Jarlsbergosten ble utviklet på 1950-tallet og oppkalt etter en lignende ost.

– Den nye osten fikk navnet Jarlsberg etter en sveitserostlignende type som ble laget ved flere ysterier i Vestfold på slutten av 1800-tallet. Opphavsmannen til denne var gårdbrukeren og meieripioneren Anders Larsen Bakke (1815– 99), står det i leksikonet.

Synnøve Finden bestrider Tines rettskrav og svarer på reaksjonen med at tradisjonen med ost av jarlsbergtype i Norge går mye lenger tilbake enn de 60 årene Tine har hatt monopol på å lage den.

– Selv om den faglige betegnelsen er propionost, er det ingen som vet hva det er. Alle i Norge kaller denne for jarlsbergost-type, sier kategoridirektør Magnus Tollefsen i Synnøve Finden.

Han sier til NTB at Synnøve Finden må kaste store mengder ost dersom de ikke får selge de allerede ferdigpakkede varene.

Siste setning er neppe skrevet i denne saken.

Powered by Labrador CMS