Nyheter

Bonde Hans Arild Grøndahl, Live Kleveland i Dyrevernalliansen og bonde Anne Birte Olsen. Foto: Iselin L. Hauge/Dyrevernalliansen

Lanserer eget dyrevelferdsmerke

Ferskosten Nýr merkes fra og med i dag med Dyrevernalliansens logo.

Publisert Sist oppdatert

– Vi er glade og stolte over å endelig kunne presentere Norges første dyrevelferdsmerking, sier kommunikasjonsleder i Dyrevernalliansen, Live Kleveland i en pressemelding.

Det er svært få matprodukter som markedsføres som dyrevennlige i Norge. Ønsker du å være en dyrevennlig forbruker er det vanskelig å finne frem til riktig produkt, mener alliansen. Nå vil de gjøre det lettere for forbrukerne å velge mat fra dyr som har hatt det godt. Når du nå velger Nýr, kan Dyrevernalliansen gå god for at dyrene har hatt et godt liv.

– Vi har lenge sett et behov for denne type merkeordning. Dyrevelferdsmerket skal være en sikkerhet for den bevisste forbruker, sier Kleveland.

Grøndalen gård, hvor osten Nýr produseres, kombinerer bedre dyrevelferd med lønnsom produksjon. Her får kalvene være sammen med moren sin i to måneder, i motsetning til vanlige gårder der kalven tas fra moren i løpet av første levedøgn, eller økologiske gårder etter tre dager. Alle kyrne går fritt omkring, både inne og ute.

Hans Arild Grøndahl driver Grøndalen gård sammen med kona Anne Birte. På gården i Akershus har de jobbet med å forbedre seg innen dyrevelferd siden 1995, og har hele tiden ønsket seg en merkeordning på dyrevelferd.

– Vi er stolte over å bli anerkjent av Dyrevernalliansen i forhold til vår måte å ha kuer og kalver på. Vi er utrolig glade for at Nýr blir det første produktet med dyrevelferdsmerke i Norge. Det er en stor merkedag for oss og for våre husdyr at Norges første dyrevelferdsmerke ser dagens lys, sier Grøndahl.

Dyrevernalliansen opplyser om at de samarbeider med dagligvarekjeder og bønder om konkrete tiltak som gir bedre dyrevelferd. Nýr er første norske produkt som får dyrevelferdsmerket, men Kleveland håper det vil bli mange fler etter hvert.

– Det finnes mange gode dyrevennlige norske produsenter, planen er selvfølgelig å inkludere flere av disse i merkeordningen.

Dyrevernalliansen hjelper dyrene som trenger det aller mest i intensivt landbruk. Vi samarbeider med næringsliv og myndigheter for å snu norsk landbruk i mer dyrevennlig retning.

Powered by Labrador CMS