Nyheter

Forbrukerminister Solveig Horne presenterte det nye forbrukerombudet Elisabeth Lier Haugseth (t.v.) på en pressekonferanse i Oslo fredag. Foto: Terje Bendiksby, NTB scanpix

Nytt forbrukerombud kan få mer makt

Elisabeth Lier Haugseth lover å være en tydelig stemme for forbrukernes rettigheter. Fredag ble 55-åringen utnevnt til nytt forbrukerombud.

Publisert Sist oppdatert

Oslo (NTB-Trine Andersen): – Jeg er spent og ydmyk overfor de oppgavene som står foran meg. Forbrukerombudet har en viktig rolle med å sikre at næringsdrivende overholder regler som skal beskytte forbrukerne. Jeg skal være en tydelig stemme for forbrukernes rettigheter, sier Haugseth.

Hun er jurist, i likhet med sin forgjenger i jobben, Gry Nergård, og kommer fra jobben som leder for avdelingen for lov og rett hos Likestillings- og diskrimineringsombudet.

Vil endre loven

Får regjeringen det som den vil, kommer Haugseth til å bli et forbrukerombud med mer makt enn sine forgjengere.

– Regjeringen har sendt på høring et forslag om å styrke Forbrukerombudets rolle, slik at det mye raskere kan slå ned på villedende markedsføring og gripe inn til fordel for forbrukerne, sa forbrukerminister Solveig Horne (Frp) da hun presenterte det nye ombudet.

Ifølge forslaget til endringer i markedsføringsloven skal Forbrukerombudet kunne treffe vedtak og ilegge bøter i flere saker enn før. Forslaget er nå ute på høring med frist 28. november.

Forslag om navneskifte

Elisabeth Lier Haugseth er utnevnt for en periode på seks år, men det er ikke sikkert hun kan kalle seg ombud like lenge. I forslaget til endring i markedsføringsloven ligger det også inne et forslag om å navneskifte. Siden Forbrukerombudets hovedoppgave ikke er å føre tilsyn, er ikke ombud et dekkende navn, mener regjeringen.

– Regjeringen foreslår derfor å endre Forbrukerombudets navn. Vi har ikke konkludert med hva det skal hete, men to forslag som vi lanserer i høringsnotatet er Forbrukertilsynet eller Markedsføringstilsynet, sier Horne.

Elisabeth Lier Haugseth starter i jobben 5. desember. (©NTB)

Powered by Labrador CMS