Nyheter

Ønsker enklere EU-tilgang for norsk sjømat

Uhyggelig komplisert, sier fiskeriminister Per Sandberg om tilgangen til Norges viktigste sjømatmarked EU.

Publisert Sist oppdatert

Brussel (NTB): Norge solgte sjømat for over 50 milliarder kroner til EU i fjor.

– Men tallet 50 er også antallet tollkvoter vi har i EU. Det er uhyggelig komplisert, sier Sandberg (Frp) om den norske markedsadgangen.

Et enklere system er derfor tema når han møter EUs fiskerikommissær Karmenu Vella i Brussel denne uka. Sammen med Norges ønske om å få bort stadige tollhindre på foredlet sjømat.

– Når hele EU skriker etter mer norsk sjømat, må man gjøre noe med tollbarrierene, mener Sandberg og ønsker seg mer helhetlige frihandelsavtaler for fiskerinæringa i EU.

– Det kan bli betydelig enklere, sier han og understreker at det blir enda viktigere når EU søker omfattende frihandelsavtaler med andre land og regioner.

Men fiskeriministeren vil fortsatt ikke ha sjømat inn i EØS-avtalen, som sikrer annen norsk næring fri tilgang til EU-markedet.

– Når vi forhandler med EU gjennom EØS-avtalen, er det logisk at man må gi i tillegg til å ta. Og jeg tror det blir vanskelig å få med seg både det politiske og næringa om vi skal begynne å gi fra ressursene våre på fisk. Jeg synes jeg ser den debatten, kommenterer han. (©NTB)

Powered by Labrador CMS