Nyheter

Bonde dømt til betinget fengsel for salg av rå melk

Bonden Gustaaf Koot er dømt til 14 dagers betinget fengsel for salg av upasteurisert melk. Nå anker han dommen, skriver Nationen.

Publisert Sist oppdatert

Bonde Gustaaf Koot møtte for tre uker siden i Nordre Vestfold tingrett tiltalt for å ha solgt 21.809 liter upasteurisert melk til organiserte melkeringer og til privatpersoner. Påtalemyndighetene mente at han med det brøt Matloven som forbyr organisert omsetning av slik melk.

Koot kjente seg ikke skyldig etter tiltalen. Ifølge Nationen har han aldri lagt skjul på at han har solgt melk fra gården sin, men mener salget har foregått tilfeldig, noe som gjennom en unntaksbestemmelse i loven er tillatt.

Retten mener at Koot har drevet butikk og solgt ubehandlet melk til en fast kundegruppe, noe som er i strid med unntaksbestemmelsen. I dommen står det at tiltaltes omsetning av rå melk til konsum fremstår som både velorganisert og tilrettelagt. Tingretten støtter seg også på Mattilsynets tolkning av loven, som kun tillater meget begrenset salg av rå melk. Koots advokat Marie Sølverud sier til NRK at de nå anker dommen på grunn av lovanvendelsen og fordi retten ikke har gått inn i vurderingen av ordet «tilfeldig».

Det er forbudt å omsette rå melk på grunn av risikoen for å bli syk. Bakterier, virus og parasitter kan forurense melken under melking og når dyret har en infeksjon, og kan overføres til melken. Melk i norske butikker er pasteurisert. Pasteurisering gjennomføres ved at melken varmebehandles ved minimum 72 ºC i minst 15 sekunder.

Powered by Labrador CMS