Nyheter

Q-Meieriene med ny datomerking på melk

Fra i dag av vil observante melkedrikkere se noe helt nytt på melkekartongene fra Q-Meieriene. Ved siden av datomerkingen vil det nå stå Best før – ikke dårlig etter.

Publisert Sist oppdatert

Q-Meieriene har i likhet med mange andre matprodusenter lenge hatt stort fokus på å bekjempe matsvinn. Den nye datomerkingen er neste steg i dette arbeidet, melder meieriet i en pressemelding.

Kampen mot matsvinn

I 2008 viste en undersøkelse gjort av Opinion at bare 34 prosent av befolkningen ikke kastet noe av melken de kjøpte inn. I 2017 svarte hele 63 prosent at de ikke kastet melk.

En overvekt av de spurte synes ikke det er greit å kaste mat som er brukbar. I 2008 syntes 12 prosent det var greit at man kastet mat – dette er nå redusert til 7 prosent.

– Vi er på rett vei, men likevel svarer mange at de ofte kaster meieriprodukter så vi føler at det er vårt ansvar å gjøre noe med det, sier Q-sjefen Bent Myrdahl.

Helt nye datomerking
Q-Meieriene var først ute til å lansere skrukork på melkekartongene for å bedre holdbarheten på melk. Deretter kom målevinduet som et hjelpemiddel for å se hvilken melk man skal drikke først, og hvor mye melk man har igjen.

– Vi strekker oss alltid litt lenger, og lanserer nå vårt siste tiltak, sier Q-sjefen som har jobbet med datomerkingen en stund. Endelig har merkingen blitt lesbar nok til å kunne lanseres.

– Ny merking kunne ikke gå på bekostning av lesbar holdbarhetsmerking, presiserer han.

Q-forbruker Mette Nygård Havre er primus motor for folkebevegelsen «Spis opp maten». Hun håper at flere produsenter gjør som Q-Meieriene.

– Dette er en positiv endring som forhåpentligvis vil føre til mindre svinn. Nå håper jeg at ikke bare melken, men alle meierivarer kan få datomerking som dette, sier Mette Nygård Havre.

Powered by Labrador CMS