Frukt & grønt

Bondelaget mener situasjonen for norsk jordbærproduksjon er kritisk og tror nordmenn må forvente dyrere bær fremover. Foto: Gorm Kallestad, NTB

Må regne med høyere pris for norske jordbær

Færre jordbærbønder, problemer med å skaffe arbeidskraft og lavere produksjon gjør at Bondelaget tror man må regne med dyrere jordbær fremover.

Publisert Sist oppdatert

Norske jordbær har vært solgt for opptil 90 kroner kurven i år. Nå ligger prisen på 60–80 kroner kurven, skriver NRK.

Thorleif Müller i Norges Bondelag, som også er jordbærbonde, tror man må regne med slike priser også i fremtiden.

Han tror normalpris for en kurv vil ligge på rundt 50 kroner i årene framover. Tidligere har kurven pleid å koste 30 til 40 kroner på sommeren, men også lavere ved kampanjer.

– Jeg tror vi må venne oss til noe høyere jordbærpriser enn det vi har hatt. Kanskje på nivå med i fjor, sier Müller til rikskringkasteren.

Vanligvis har bortfallet av jordbærbønder blitt kompensert ved at de andre produserer litt mer, men de siste årene har også store bønder redusert områder med jordbær. Grunnet koronapandemien slet bøndene i fjor med å skaffe nok arbeidskraft til åkerne, og det gjør de også i år.

I fjor ble produksjonen redusert med 30 prosent fra 2019, og i år kan den bli halvparten av et godt år.

Norgesgruppen håper årets sesong blir et unntak. Coop forventer mindre bær i år og dermed dyrere pris.

– Produsenter sliter med å skaffe nok arbeidskraft og har høyere kostnader. Det gjør at vi må forvente høyere pris på jordbærene i år enn normalt, sier kommunikasjonssjef Harald Kristiansen i Coop til NRK.

(©NTB)

Powered by Labrador CMS