Nyheter

Advarer mot rå aprikoskjerner

Vitenskapskommiteen for mattrygghet (VKM) advarer om fare for cyanidforgiftning ved å spise rå aprikoskjerner.

Publisert Sist oppdatert

Kjernen i aprikosen inneholder en forbindelse som omdannes til cyanid i kroppen. EFSA (den europeiske myndighet for næringsmiddeltrygghet) har vurdert hvor mange aprikoskjerner vi kan spise før det kan gi helseskade, opplyser VKM.

De fant at hvis du spiser mer enn tre små, eller mindre enn en halv stor, rå aprikoskjerne per måltid eller per dag, kan du få i deg for mye cyanid. Småbarn som spiser én liten aprikoskjerne, kan få i seg for mye cyanid.

Poser med hele aprikoskjerner selges både i helsekostforretninger og over internett. Disse posene er ofte ikke merket med mulig helsefare.

Ferske og tørkede aprikoser og varmebehandlede aprikoskjerner utgjør ingen helserisiko. Aprikoskjernen ligger på innsiden av den harde aprikossteinen, og kjernen er derfor ikke i kontakt med fruktkjøttet.

Cyanidforgiftning kan føre til kvalme, feber, hodepine, søvnløshet, tørste, slapphet, nervøsitet, ulike ledd- og muskelsmerter og fallende blodtrykk. I ekstreme tilfeller er det dødelig, forteller VKM.

Powered by Labrador CMS