Nyheter

Norges Bondelags leder Lars Peder Bartnes er klar for et nytt landbruksoppgjør. Foto: NTB / scanpix

Bondelaget vil stabilisere økonomien med mat

Norsk matproduksjon virker stabiliserende på norsk økonomi, heter det i en resolusjon fra Representantskapet i Norges Bondelag.

Publisert Sist oppdatert

Når norsk økonomi preges av økt usikkerhet og stigende arbeidsledighet, må fastlandsnæringene styrkes. «Norsk landbruk og matindustri er vår største landbaserte verdikjede. Vi er konjunkturuavhengige og stabiliserer norsk økonomi. Næringene i bioøkonomien har stort potensial for økt verdiskaping, og vi forventer derfor at regjeringen griper muligheten og satser offensivt på norsk landbruk gjennom årets jordbruksoppgjør. Dette er viktig for å øke selvforsyningsgraden.», heter det i resolusjonen i forkant av jordbruksoppgjøret 2016.

Stortinget ønsker å øke norsk matproduksjon. Representantskapet i Norges Bondelag krever at budsjettmidlene økes og målrettes gjennom å styrke strukturen i areal- og husdyrtilskuddene samt etablere driftsvansketilskudd.

I dag er nedgangen størst i melk- og storfekjøttproduksjonen. Norges Bondelag ønsker også å styrke fraktordningene og øke målprisene. De vektlegger også at det er god miljøpolitikk å satse på matproduksjon i Norge.

Powered by Labrador CMS