Nyheter

Agneta Lindén Moen, fagsjef Spesialitet og Marius Egge.

Egges edle epledråper i eliteserien

Egge Gård mottok Spesialitet-merket for to av sine epleviner under matfestivalen som ble arrangert i Oslo nå i helgen.

Publisert Sist oppdatert

– Vi synes det er stor stas at Iseple og Liersider får Spesialitets anerkjennelse som unike produkter med høy kvalitet, sa Marius Egge fra Egge Gård da han nylig mottok Spesialitet-merket for to av sine epleviner under matfestivalen Aftenposten Mat på Youngstorget.

– Ekstra moro er det at vi er de første som får Spesialitet-merket i Lier, som er Norges største hagebrukskommune, sier Egge i en pressemelding.

Spesialitet skal garantere en unik smaksopplevelse. Hvilke mat- og drikkevarer som kommer gjennom nåløyet bestemmes av en uavhengig fagjury ledet av fylkesmann Lars Sponheim. Fagjuryen vurderer grundig kvalitet og smak før de tildeler Spesialitet, og var svært begeistret for de edle dråpene fra Egge Gård.
– Liersider er den mest unike eplesideren i Norge, mener destillatør og jurymedlem Halvor Heuch. – Den lages på champagnemetoden, noe som gir eplesmaken en kompleks duft med innslag av gjærbakst. Helt klart en Spesialitet!
Liersideren lages hovedsakelig på Aromaepler fra Lier-området som presses og gjæres, først på tank og så på flaske. Det gir en eplesider med delikate bobler og elegant smak.

Iseple er Norges eneste dessertvin av eple. Den lages av ren, friskpresset eplemost som fryses inn og separeres før gjæring. For å lage én liter med Iseple brukes hele 30 kg epler. Resultatet er ifølge juruen en konsentrert, søt eplevin balansert med en flott syre. Iseple har vunnet mange priser og konkurranser, både i innland og utland.

Egge Gård ligger midt i landbruksbygda Lier, og drives av Marius Egge, som er fruktbonde på 11. generasjon. Gården produserer et bredt utvalg av drikker utelukkende basert på lokale råvarer.

– Som forvalter av en unik arv, har jeg helt siden jeg overtok gården sett potensialet i norsk frukt og bær. Klimaet her i nord gjør at eplene våre får et høyt syrenivå og en særlig frisk smak, sier Marius Egge.

Powered by Labrador CMS