Nyheter

– Grillpølser ut av barnehagen

Dropp grillpølsene i barnehagen, og også posesupper, kjøpebrød og vafler, oppfordrer ernæringseksperter.

Publisert Sist oppdatert

De etterlyser en rammeplan for barnehagene som ikke lar personalets smak og matvaner styre menyen. Men det slås opp som grillpølsealarm, ifølge Matindustrien.

Kari Ryslett, lektor ved Høgskulen i Volda, og Lene Bakke, seniorrådgiver ved Nasjonalt senter for mat, helse og fysisk aktivitet på Høgskolen i Bergen, peker i et innlegg i Aftenposten på følgende: «Maten barna våre får servert i barnehagen, styres i for stor grad av personalets smak og matvaner. Vi trenger en ny rammeplan for barnehagene som ikke lar tilfeldigheter styre menyen».

Ifølge ekspertene velger barnehagene ofte matvarer med for mye tilsatt salt og sukker, med posesupper, kjøpebrød og vafler. Det brukes fete meieri- og kjøttprodukter og for lite grønnsaker og fisk. Og: utemåltidet på bålet eller grillen er ofte ensbetydende med grillpølser.

– Grillpølsene må ut av barnehagen. Mange barn spiser enorme mengder med grillpølse som varmmat fra mai til august. De får det både i barnehagen og hjemme. Grillpølse er mettet av fett, og tilbys med fint brød, uten grove korn og grønnsaker, sier Kari Ryslett til VG. Hun mener dette blir et symbol på dårlige matvaner med påfølgende helseplager.

Matindustrien noterer seg at industrien selv ikke har fått anledning til å kommentere saken.

Powered by Labrador CMS