Nyheter

Styret i Orkla-eide Lilleborg var mandag i møte for å diskutere om virksomheten ved fabrikken Ello i Kristiansund skal flagges ut til Sverige. Beslutningen i saken er nå utsatt til tirsdag. Foto: Fredrik Varfjell, NTB scanpix

Lokale investorer vil forsøke å redde Lilleborg-fabrikk

Styret i Orkla-eide Lilleborg har utsatt avgjørelsen om hva som skal skje med Ello-fabrikken i Kristiansund. En gruppe lokale interessenter vil nå forsøke å reddefabrikken i ellevte time.

Publisert Sist oppdatert

Oslo (NTB-Johan Falnes): Styret i Lilleborg har nå utsatt beslutningen i saken til i dag for å gi seg selv tid til å vurdere initiativet bedre.

– Vi fikk en henvendelse fra lokale interessenter i løpet av helgen. Vi ønsker å ta den seriøst før vi tar en beslutning, sier produksjonsdirektør Knut Eckhoff i Orkla Home & Personal Care til NTB.

– Vi jobber på spreng for å finne ut hva dette egentlig er og forstå konsekvensene for den beslutningen vi er i ferd med å fatte, sier Eckhoff.

Investortrio

Det er investortrioen Knut Steinar Olsen, Lars Løseth og Stig O. Jacobsen som står bak forslaget, melder Tidens Krav.

– Vi er en god gruppe nordmørsinvestorer som har kommet med et forslag til løsning for Ello. Vi tilbyr oss å kjøpe eiendommen til relativt høy pris og leie den tilbake til Orkla til subsidiert leie. Dette vil forhåpentligvis bidra til at virksomheten i Kristiansund kan fortsette og få muligheter til å utvikle seg positivt, sier Olsen til avisa.

Han forteller at det ikke er noen summer på bordet ennå, men at investorene ikke venter noen fortjeneste på handelen.

– Dette er rett og slett et bidrag fra vennligsinnede nordmøringer som har ønsket å være konstruktive i å finne fram til en god løsning for Ello, sier Olsen.

Vil ha større fabrikker

Styreleder Stig Ebert Nilssen i Lilleborg understreker at de strategiske vurderingene som ligger til grunn for Orklas planer om å legge ned produksjonen ved Ello, er uendret.

– Men vi forstår at det er stort engasjement rundt denne saken, og ønsker å se på dette initiativet før beslutning fattes, sier han.

Eckhoff forklarer at Lilleborgs virksomhet er svært konkurranseutsatt. Derfor ønsker Orkla åsamle virksomheten i færre og større fabrikker.

– Vi må hele tida jobbe for å ha en mest mulig kostnadseffektiv verdikjede. Det mest konkurransedyktige alternativet er ikke å ha mange små fabrikker, det er å ha flere sentrale, store fabrikker, sier han.

Arbeidet til nær 60 ansatte ved Ello står dermed i fare. Orklas plan har vært å flagge ut virksomheten til Sverige.

Går begge veier

Fra før har Orkla bestemt seg for å flagge ut produksjonen av Fun Light og Tomtegløgg fra Gimsøy Kloster i Skien til Sverige, og eventuell utflagging av Idun ketsjup og sennep i Rygge blir avgjort i mai.

Dette er imidlertid en prosess som går begge veier, ifølge Eckhoff.

– Vi har en stor fabrikk på Ski utenfor Oslo som produserer vaskemidler, og i vurderingene som gjort så langt omkring stenging av Ello, har det også vært vurdert å flytte tilsvarende volumer på vaskemidler fra Sverige til Norge, sier han.

Møte med Mæland

Næringsminister Monica Mæland (H) har stilt seg undrende til hvorfor det skal være nødvendig for Orkla å flytte arbeidsplassene til Sverige. Hun holdt mandag ettermiddag et møte med konsernledelsen om saken.

Også fagforbundene har engasjert seg i saken. Nestleder Frode Alfheim i Industri Energi sier at han gir honnør til de ansatte og tillitsvalgte som har stått på i saken.

– Det nye lokale initiativet bør være kjærkomment for Orkla og bidra til en positiv løsning, sier Alfheim. (©NTB)

Powered by Labrador CMS