Nyheter

Makrellen får tilbake sin bærekraftstatus

Etter en lang kamp for bærekraft, har en internasjonal koalisjon av makrellfiskere fått MSC-sertifisering for deres nordøstatlantiske makrellfangst.

Publisert Sist oppdatert

Allerede i 2012, da MSC-sertifikatet til makrellfiskerne ble suspendert, begynte samarbeidet mellom flere land under navnet Mackerel Industry Northern Sustainability Alliance (MINSA). Vurderingen av fiskeriet varte i nesten to år, og under denne tiden møttes forskere for å diskutere de seneste bestandsråd og kvoter. I dag har fiskeriet igjen blitt MSC-sertifisert, melder Marine Stewardship Council i en pressemeling.

– Dette er veldig positivt! Det har vært en periode uten sertifisering på grunn av manglende avtale mellom de ulike kyststatene, men nå er det på plass. Det har vært en koordinert sertifiseringsprosess mellom Norge og de aktuelle EU-nasjonene, og jeg synes det er veldig flott at det har blitt en felles sertifisering, sier Knut Torgnes, salgsdirektør i Norges Sildesalgslag.

Sainsbury’s, som er Storbritannias tredje største supermarkedkjede, har planer om å være den første butikkjeden til å ha MSC-merket makrell tilbake i butikk. Flere store markedsaktører har ventet spent på når makrellen skal bli MSC-sertifisert igjen, da fisken er et populært produkt med store helsemessige fordeler og forbrukere ønsker å kjøpe bærekraftig fisk. Etterspørselen etter MSC-sertifisert makrell har man også fått merke på det norske markedet.

– Det er flere av de store merkevarene på det norske markedet som har uttrykt et ønske om MSC-sertifisert makrell, og det er en stor glede at det nå er tilgjengelig for dem, sier Mari Nordstrøm, markedsførings- og kommunikasjonssjef for MSC i Norge.

Powered by Labrador CMS