Nyheter

Nye forhandlinger om landbruksvarer

Regjeringen møter EU om liberalisering av handel med kjøtt, ost og grønt.

Publisert Sist oppdatert

Oslo (NTB): Regjeringen møter tirsdag EU til forhandlinger om liberalisering av landbruksvarehandelen. Regjeringen har hatt samtaler med både støttepartiene KrF og Venstre, og Arbeiderpartiet, og er klare til å forhandle med unionen, skriver Nationen.

I september i fjor la EU-kommisjonen fram det daværende EU-minister Vidar Helgesen (H) omtalte som betydelige krav overfor Norge om liberalisering av handelen med landbruksvarer. Hans etterfølger Elisabeth Aspaker (H) fastslo overfor Europautvalget i Stortinget nylig at man var klare til å møte EU.

Norge og EU startet forhandlingene om liberalisering av handel med basis i landbruksvarer som ost, kjøtt, bær, frukt og grønnsaker i februar i fjor. Forhandlingene skjer etter artikkel 19 i EØS-avtalen, som fastslår at reduksjon av handelshindringer skal skje innenfor rammene av det enkelte lands landbrukspolitikk og på gjensidig fordelaktig basis.

EU venter blant annet en ytterligere liberalisering av denne handelen, og også en endring av tolltiltakene som den rødgrønne regjeringen gjennomførte. Tolltiltakene innebar blant annet en omlegging fra kronetoll til prosenttoll. (©NTB)

Powered by Labrador CMS