Nyheter

Svinebønder trenger pent vær

Lagrene av svinekjøtt er femdoblet siden nyttår. En dårlig grillsesong kan bli skjebnesvanger for svinebøndene, forteller Nationen.

Publisert Sist oppdatert

Siden årsskiftet er reguleringslagrene for svinekjøtt femdoblet. Markedsregulator Nortura har nå 2200 tonn svinekjøtt på lager. Det er ti ganger mer enn i fjor vår og 50 prosent mer enn på samme tid i 2014, da næringen fremldeles ikke hadde kommet seg helt ut av en langvarig overproduksjon, skriver Nationen.

Lederen for svinebøndene, Geir Heggheim i Norsvin, er bekymret og tar til orde for flere grep for å unngå at næringen skal styre mot en ny runde med overproduksjon, priskutt og stortap for bøndene.

– Vi oppfordrer alle bønder til å slakte grisene tidligere enn vanlig. To kilo lavere slaktevekt per gris er et veldig konkret og målrettet tiltak for å få markedsbalanse. Det gir også mindre fett og høyere kjøttprosent. I tillegg må bøndene holde igjen på insemineringen av purker, slik at vi får redusert smågrisproduksjonen, sier Heggheim til Nationen.

– Grillsesongen er veldig avgjørende. Vi er fremdeles berre i april og våren er i anmarsj. Forsommeren betyr veldig mye, fastslår han.

Powered by Labrador CMS