Nyheter

Vestfold har de friskeste kujurene i Norge

Kyrne i Vestfold har Norges friskeste jur – og i det hele tatt best helse, viser en ny oversikt som Tine har utarbeidet.

Publisert Sist oppdatert

I 2015 måtte bare 7 prosent av kyrne i Vestfold behandles med antibiotika for mastitt (jurbetennelse). Snittet i Norge er nærmere 15 prosent.

Årsakene til mastitt sammensatte, men komplikasjoner knyttet til melking, båsutforming i fjøset, hygiene, fôr og avl er faktorer som spiller inn.

Vestfold-veterinær, Anne Hege Hunskaar Tajet, sier det kan være flere årsaker til at fylket scorer høyt når det gjelder forebygging av jurbetennelse og sykdom blant kyr.

– Det har blitt bygd flere store og moderne fjøs med melkeroboter, og vi har produsenter som bruker mye tid i fjøset. Det siste er en nøkkelfaktor i forhold til det å forebygge sykdom. I tillegg har vi et engasjert fagmiljø hvor det er etablert gode arenaer for erfaringsutveksling, sier Tajet i en pressemelding.

Hun beskriver ellers samarbeidet mellom veterinærene i Vestfold som tett og godt.

– For min egen del er det forebyggende helsearbeidet noe av det mest interessante jeg har drevet med de siste årene, sier Tajet.

Og det forebyggende arbeidet gir frukter. Kyrne i Vestfold har ikke bare de friskeste jurene, men også landets beste helse - totalt sett.

Globalt er det bare Island som bruker mindre antibiotika på storfe enn Norge. En systematisk kartlegging av kyrenes helse (kukontrollen) og et tett samarbeid med myndighetene, har gjort Norge til et foregangsland når det gjelder forebygging av sykdom blant dyr. Den lave antibiotikabruken er en synlig konsekvens av det forebyggende arbeidet.

– Mastitter den sykdommen som er viktigst å forebygge, fordi brorparten av antibiotikabruken er knyttet til denne lidelsen. Sykdommen er plagsom for dyra, representerer dårlig økonomi for bonden – og fører til dårligere melkekvalitet. En reduksjon i antall tilfeller av jurbetennelse er også viktig for å unngå resistente bakterier som følger av et høyt antibiotikaforbruk, sier Olav Østerås.

Han er fagspesialist på melkekvalitet, helse og dyrevelferd i Tine Rådgivning, som bidrar med rådgiving overfor melkeprodusentene både når det gjelder fôring, avl og forebygging av sykdom.

Powered by Labrador CMS