Nyheter

Ica Langhus vant retten til å bli Coop Mega

Oslo Tingrett gir Norsk Butikkdrift rett til å omprofilere supermarkedet på Langhus til Coop Mega.

Publisert Sist oppdatert

Gårdeier, Langhus Næringseiendom, må også betale saksomkostninger på 400.000 kroner til Norsk Butikkdrift.

– Vi er svært fornøyd med å ha vunnet frem med vår sak, og ser nå frem til å kunne åpne et nytt flott supermarked på Langhus, sier kommunikasjonssjef Harald Kristiansen i Coop Norge. Ut over det har han foreløpig ingen kommentarer til dommen. Han kan heller ikke si noe om når Coop Mega-skiltene kommer opp over dørene i Langhusveien 211.

Gyldig uten Ica-navn?

Det var gårdeier og utleier, Langhus Næringseiendom, som trakk Norsk Butikkdrift for retten, fordi de mente kontrakten fra 2007 forutsatte at det skal drives et konsept innenfor Ica-systemet i lokalene. Når Ica ikke lenger finnes, er ikke lenger kontrakten gyldig, etter deres oppfatning. Rettsforhandlingene, som gikk over tre dager i midten av januar, handlet i stor grad om hvordan man skal tolke leiekontrakten mellom partene.

Den gjeldende leiekontrakten ble forhandlet frem av utleier og leietager, henholdsvis en økonom og en er jurist. Advokat Per Gullik Horgen, som er styreleder i Langhus Næringseiendom, skrev selv leiekontrakten, blant annet den sentrale setningen i rettstvisten: «Leietaker skal drive med detaljsalg av dagligvarer innenfor et konsept som er representert i ICA kjeden til enhver tid». Retten legger til grunn at begrepet «ICA-kjeden» ble brukt om butikk-konseptene som hørte under Ica Norge, det norske datterselskapet i Ica-konsernet. Dersom «ICA kjeden» forstås som selskapet Ica Norge og deres butikk-konsepter, må det også omfatte Coop-konsepter, når disse i dag er representert i samme selskap, slik retten ser det.

Tingrettsdommer Ole Kristen Øverberg har også sett for seg en omvendt situasjon, altså at Norsk Butikkdrift, som et datterselskap i Ica-konsernet, hadde ervervet Coop. Da ville heller ikke endringer til Coop-konsepter vært i strid med leiekontrakten med Langhus Næringseiendom, mener han. Dessuten påpeker han at det er enklere og bedre måter å sikre krav om tilknytning til Ica på – dersom det var det som var målet. Blant annet om punktet om eierskifte, der det ikke finnes noen begrensninger i kontrakten.

Rema i kulissene

– Poenget fra vår side er at det ikke skal stå Coop, sa Per Gullik Horgen på rettssakens første dag, og siktet til skiltene over døra. Da ble det også klart at Langhus Næringseiendom allerede i april i fjor, inngikk kontrakt med Rema 1000 om butikklokalene på Langhus.

Rema Franchise ønsket å få saken prøvet for retten for å kunne overta lokalene så fort som mulig, og hadde sagt seg villig til å betale 50 prosent av advokatutgiftene for Langhus Næringseiendom. Ifølge advokatene til Norsk Butikkdrift ville avtalen med Rema gi utleier en betydelig økning i leieinntektene og en «sign on fee» på tre millioner kroner.

Advokaten til Langhus Næringseiendom, Esben Leborg, hadde ikke rukket å lese dommen da Dagligvarehandelen kontaktet ham onsdag ettermiddag. Han har foreløpig ingen kommentar til utfallet. Det er foreløpig uvisst om eiendomsselskapet vil anke og hvordan Rema Franchise stiller seg til dommen. Det har tidligere blitt antydet at det vil bli prøvet flere liknende saker for retten.

Tvisten mellom partene ble kjent i oktober 2015, da Ica Supermarked Langhus la omprofileringen til Coop Mega på is.

Powered by Labrador CMS