Nyheter

Foto: Dreamstime

Ny mus viser ingen kobling mellom rødt kjøtt og kreft

Norske forskere greier ikke å finne en koblingen mellom rødt kjøtt og tykktarmskreft.

Publisert Sist oppdatert

I en kronikk på Nrk.no skriver forskere fra NMBU Adamstuen om sitt arbeid. Forskere ble nylig overrasket over å finne at rødt kjøtt faktisk reduserte utviklingen av tykktarmskreft hos mus.

Norge ligger på verdenstoppen i tykktarmskreft, og faktorer som rødt kjøtt, alkohol, fedme, overvekt, lite fiberholdig mat og lite fysisk aktivitet kan øke risikoen for å utvikle tarmkreft. I høst har et ekspertpanel klassifisert bearbeidet rødt kjøtt som kreftfremkallende, på lik linje med sigarettrøyk – selv om det ikke er klart hva den kreftfremkallende effekten skyldes. Ifølge forskerne er det ikke mulig å studere årsakssammenhengene mellom rødt kjøtt og tykktarmskreft i studier på mennesker. Det skyldes at kreftprosessen kan pågå i flere tiår, og at effektene av rødt kjøtt er svært små.

«Ved NMBU Adamstuen har vi avlet fram en ny mus som spontant utvikler alle stadier av kreft i tykktarmen. De sykdomsfremkallende celleforandringene under kreftutviklingen hos denne musen, er identisk med dem som er beskrevet ved tykktarmskreft hos mennesker. Hemjern, den jerntypen som det er mye av i rødt kjøtt, reduserte utviklingen av tykktarmskreft hos mus», skriver kronikkforfatterne. Nitritt har heller ingen effekt på kreftutviklingen i studien.

Musene utvikler mange tykktarmssvulster som etter hvert blir ondartet. I den tilsvarende konvensjonelle modellen får musene nesten bare svulster i tynntarmen og alle forblir godartet. «Vår musemodell er ideell for å undersøke om ulike matvarer, eller bestanddeler av matvarer, stimulerer eller hemmer kreftprosessen i tykktarmen», mener forskerne.

For å forstå mer av sammenhengen mellom kjøtt og tykktarmskreft er det satt igang et nytt, stort muse-eksperiment. Der testes eventuelle kreftfremkallende effekter av kokt rødt kjøtt fra storfe og svin, og resultatene sammenlignes med effekter av kokt kylling og laks. På denne måten forventer forskerne å finne ut om det røde kjøttet skiller seg ut fra de andre kjøtt-typene.

Powered by Labrador CMS