Nyheter

2200 tonn lam på lager

Lageret med frossent lammekjøtt er nå så stort at kjøttbransjen begynner å bli bekymret, skriver NRK.

Publisert Sist oppdatert

På Norturas reguleringslager ligger nå over 2257 tonn lam og 1155 tonn sau, dobbelt så mye som for ett år siden. Prognosen er at lageret øker med 1000 tonn til i løpet av 2017, og både bønder og kjøttbransjen er bekymret, skriver NRK.

Årsaken er at sauenæringen oppskalerte produksjonen kraftig etter at det var for lite lam på markedet i 2014. På bare noen få år økte norsk lammeproduksjon med 2000 tonn, uten at nordmenns middagsbord fulgte etter.

Men dagligvarehandelen burde gjort mer for å sørge for lam i butikken året rundt, mener Nortura.

– I lammesesongen holder salget seg oppe, men i resten av året har salget gått ned de siste to-tre åra. Det blir et paradoks, når det samtidig bygger seg opp på lager, sier styreleder Sveinung Svebestad i Nortura til NRK.

Terje Wester hos Fatland er til dels enig med Svebestad, men mener de ulike aktørene må samarbeide framfor å fordele skyld.

– Høsten 2016 synes vi dagligvarehandelen jobba veldig godt. Året før tok de for eksempel fårikålkjøttet for tidlig ut av disken, sier han til styreleder.

Samtidig er dagligvarekjedene tilbakeholdende med å selge lammekjøtt til sterkt redusert pris, selv om innkjøpsprisen følger etter. De frykter at det kan bli vanskelig å skru prisene opp igjen når overskuddslageret er borte.

Powered by Labrador CMS