Nyheter

3 av 10 spiser rå kjøttdeig

Til tross for utallige oppfordringer og informasjon om risikoen ved å spise rått oppmalt kjøtt oppgir hele 30 prosent av befolkningen at de smaker på rå kjøttdeig mens de står og steker.

Publisert Sist oppdatert

– Dette er et veldig høyt tall og ganske skremmende med tanke på at bakterier i rått malt kjøtt kan gjøre oss alvorlig syke, sier veterinær Elin Røssvoll, stipendiat innen mattrygghet hos Nofima Mat og Norges Veterinærhøyskole.

– Det er først og fremst sykdomsfremkallende E.coli-bakterier (EHEC) vi er redde for ved spising av rå kjøttdeig. De fleste andre matforgiftningsbakterier trenger litt tid på seg, og en viss temperatur for å oppformere seg i et stort antall. Mens EHEC derimot er så sykdomsfremkallende i seg selv at den ikke trenger å oppformeres for at vi skal bli syke av den. Dermed er det like stor risiko for å bli syk av EHEC i fersk kjøttdeig som i kjøttdeig av eldre dato, forteller Røssvoll.

Elin Røssvoll oppfordrer på det strekeste å ikke bruke karbonadedeig til biff tartar. – Jeg blir ganske opprørt av å lese biff tartar-oppskrifter på nettet. I de fleste, og det er fra anerkjente oppskriftsnettsteder, brukes karbonadedeig. Når vi dessuten vet at 13 prosent kunne tenke seg å servere biff tartar eller carpaccio til sine barn, og vi vet at barn er ekstra utsatt, er det ikke vanskelig å forstå at dette kan føre til alvorlige sykdomstilfeller, sier Røssvoll.

Powered by Labrador CMS