Nyheter

Advarer mot maisfruktose

I USA har matvareindustrien brukt fruktose-rik maissirup som søtningsmiddel siden 70-tallet. Samtidig har fedmeepidemien fått fart og stadig flere utvikler diabetes. Nå er sukkertypen på vei til Europa, og forskere slår alarm, ifølge NRK.

Publisert Sist oppdatert

Bruken av «high fruktose corn syrup» (HFCS) er populær i USA fordi den er billigere enn importert rørsukker og sukkerroer. En annen årsak til den utstrakte bruken av maissirupen i USAs matvareindustri er at den er søtere, og også enklere å arbeide med fordi den er flytende og ikke kan krystallisere.

Nå frykter danske forskere på diabetes og overvekt at bruken skal tilta også i europeisk matvareindustri Sukkertypen har hittil været kvotebelagt i EU, men fra 2017 er det frislipp, melder Danmarks Radio.

Per Bendix Jeppesen som forsker på diabetes og fedme på Århus Universitet i Danmark mener dette er svært uheldig. Han setter sukkertypen i sammenheng med fedmeepidemien i USA, hvor stoffet brukes mye som søtningsmiddel i brus.

Jeppesen sier at problemet med den fruktose-berikede maissirupen primært er at den består av en type fruktose som allerede er nedbrutt slik at den går direkte i blodet. Han mener at flere kan bli syke hvis mengden som vi får i oss av denne typen søtningsstoff øker. – Vi frykter at matvareindustrien i Europa vil kaste seg over det. Hvorfor skulle de ikke det – det er jo både enklere og billigere, sier han til Danmarks Radio.

Powered by Labrador CMS