Nyheter

Aminosyrer med høy risiko

Rundt 30 aminosyrer er gruppert etter en vurdering av om det er høy, moderat eller lav potensiell risiko forbundet med dem. På risikolista finner vi relativt kjente stoffer som glutamat og taurin.

Publisert Sist oppdatert

Tilsetning av stoffer med ernæringsmessig og/eller fysiologisk effekt til kosttilskudd og enkelte andre typer næringsmidler er vanlig, og i Norge tilsettes aminosyrer blant annet til kosttilskudd, sportsprodukter og leskedrikker/energidrikker.

Vitenskapskomiteen for mattrygghet (VKM) har på oppdrag fra Mattilsynet gruppert rundt 30 ulike aminosyrer etter en vurdering av potensiell risiko forbundet med dem. Aminosyrene er gruppert etter om det er høy, moderat eller lav potensiell risiko.

Mulig høy risiko

Det kan være en mulig høy risiko for negative helseeffekter knyttet til høyt inntak av aminosyrene histidin, metionin, S-adenosylmethionin og tryptofan.

Mulig moderat risiko

Det kan være en mulig moderat risiko for negative helseeffekter knyttet til høyt inntak av aminosyrene arginin, asparagin/asparaginsyre, leucin, isoleucin og taurin. For følgende aminosyrer foreligger det ikke nok dokumentasjon til å kunne konkludere på et vitenskapelig grunnlag, men basert på kunnskap om at aminosyrer har et høyt bioaktivt potensiale mener VKM at valin, cystein, cystin, fenylalanin, glutamat, glysin, hydroxy-metyl-butyrat, karnitin, lysin, N-acetyl-L-cystein, ornitin, prolin, serin, spermidin, teanin, threonin og tyrosin bør settes i gruppen moderat potensiell risiko.

Lav risiko

Det er lav potensiell risiko for negative helseeffekter knyttet til inntak av aminosyrene: beta-alanin, glutamin, glutation og karnosin.

Mattislynet understreker at rapporten ikke er en fullverdig risikovurdering, blant annet fordi VKM ikke har beregnet hvor mye befolkningen får i seg av de ulike aminosyrene eller hvor store doser av aminosyrene som faktisk finnes i kosttilskuddene som selges. Mattilsynet vil på bakgrunn av risikogrupperingen vurdere å be VKM om fullverdige risikovurderinger for, i første omgang, de aminosyrene som blir gruppert med høy helserisiko.

Powered by Labrador CMS