Nyheter

Anbefaler ny metode for å kartlegge svinn

Et nettverk av næringsmiddelbedrifter har utviklet en metodikk for kartlegging av matsvinn på tvers av sektorer og varegrupper.

Publisert Sist oppdatert

Metoden har definerte begreper, systemgrenser og terminologi. Metodikken for kartlegging av matsvinn i industribedrifter er i samsvar med kartlegging i andre ledd i verdikjeden og kan fungere som en veileder, skriver nettverket i sin sluttrapport. Her anbefaler også deltakerbedriftene at metoden tas i bruk av andre næringsmiddelbedrifter.

I nettverket «Kartlegging av matsvinn i næringsmiddelbedrifter» var målet å utvikle én felles metodikk for kartlegging av matsvinn som benytter samme definisjoner og avgrensninger. Nettverket har bidratt til felles oppfatning av kartlegging av matsvinn og avstedkommet omfattende kartlegginger og tiltak i deltakerbedriftene.

Matsvinn ble brukt som begrep i stedet for matavfall, da avfallsbegrepet kan være uheldig å bruke i forbindelse med mat. Matsvinn ble definert som «mat som ikke er ordinær salgsvare, men i stedet må sendes til ulike former for håndtering».

Matsvinnet er delt inn i spiselig matsvinn og potensielt spiselig matsvinn. I tillegg finnes det en kategori med ikke spiselig svinn, og som ifølge den nyutviklede metodikken ikke skal registreres som matsvinn.

Rapporten er en del av ForMat-prosjektet og finnes nå på prosjektets hjemmeside .

Powered by Labrador CMS