Nyheter

Andre boller for pølsemeny

Hvorfor er det nesten bare pølser, hamburgere og boller å få på fastfood-markedet? Bransjen svarer selv at årsakene er at det er lett å tilberede, og raskt å servere. Men mye tyder på at trenden er i ferd med å snu.

Publisert Sist oppdatert

SIFO og Nofima Mat er de to norske partnerne i prosjektet Nordic YoungHealth, som har som mål å øke tilbudet av sunnere mat for ungdom. Forskerne har sett på hvilke muligheter som ligger til rette for å få flere sunne måltider inn i fastfood-markedet.

I en rapport oppgir bransjen flere årsaker til at usunne alternativer er mange. Pølser, hamburgere og boller kan holdes varme over lengre tid uten at de blir ødelagt. Samtidig krever det lite kunnskap hos de ansatte, og det medfører lite avfall. Dessuten er de lette å spise i farta, de kan holdes i en hånd, når den andre er opptatt på rattet. Fett- og sukkerprodukter har dessuten lav pris, skriver Nofima.no. Frukt og grønnsaker er vanskeligere for personalet å håndtere og medfører mer avfall og krever mer kunnskap om hygiene.

Fleksibilitet er en måte å legge opp til mer helseriktige valg. Trenden viser at flere fastfood-steder legger opp til mer valgfrihet fremfor faste menyer, noe forskerne ser positivt på. De tror trenden er i ferd med å snu når det gjelder fast food-markedet.

De store kjeden gir bonus til ansatte og har interne konkurranser, der de som selger flest boller får påskjønnelse. Noe tilsvarende burde være mulig å få til på frukt, grønnsaker eller fiskeprodukter, mener SIFO.

Sunnere produkter som wraps har fått fotfeste. Frukt og grønnsaker er på vei inn, wraps har etablert seg og matpakken har fortsatt et solid fotfeste. I denne kategorien er det flere sunnere alternativer. Sukkerfrie fristelser, som pastiller og tyggegummi får også mer synlig plassering enn de har gjort tidligere, konkluderer forskerne i sin rapport.

Powered by Labrador CMS