Sandberg lager lakserett sammen med kokk og barn. Fra venstre: Frode Laupsa, Amelie (8), Stella (10), Julie (5), Fiskeriminister Per Sandberg og Pontus (9)

Nyheter

Åpnet barnerestaurant for voksne

Fiskeriminister Per Sandberg åpnet Salmas «pop-up»-restaurant i Oslo sentrum.

Publisert Sist oppdatert

Tidligere i år gikk helseminister Bent Høie ut med et ønske om å gjøre barn til matagenter, som skal inspirere voksne til å spise sunt. Nå svarer Salma på utspillet med en egen pop-up restaurant midt i Oslo sentrum. "Barnemeny" skal bevise at barn liker fisk, og at det er foreldrene som står i veien for mer fisk på tallerkenen. Den midlertidige restauranten ble åpnet av fiskeriminister Per Sandberg.

– Helseministeren har uttalt at han ønsker å samarbeide med næringslivet, og vi bidrar mer enn gjerne. Det er en myte at barn ikke liker fisk, og den største barrieren for barnas fiskekonsum er foreldrene selv. Når 1 av 3 foreldre har dårlige minner med fisk fra egen barndom er det klart deres holdninger smitter over på barna, sier administrerende direktør Tine Hammernes Leopold i Salma i en pressemelding.

Tallene hun viser til kommer fra en undersøkelse blant 543 foreldre med barn i alderen 0-12 år, gjennomført av Respons analyse, for Salma i juni 2016.

Salma går nå aktivt til verks for å lære voksne å tilberede enkle fiskeretter, slik barna liker dem. Resultatet er en rekke oppskrifter som er testet og godkjent av barn i alderen 5-11 år, og som serveres når Salma 12. september åpner sin første midlertidige restaurant i Oslo, med navnet ”Barnemeny”.

Flere av rettene i restauranten inneholder rå laks servert som tartar eller sashimi, og Salma tror potensialet for økt konsum av fisk servert på denne måten, blant barn, er stort. I Oslo/Akershus, som gjerne ligger foran resten av landet i å adaptere nye mat-trender, svarer 1 av 4 foreldre at sushi eller rå fisk er favorittretten til deres barn. Det er dermed like populært som pølser, og mer populært enn hamburgere.

– Undersøkelsen viser at laks er favorittfisken til barn, enten den spises varmebehandlet eller rå. En fordel med rå laks, er at det knapt finnes et middagsmåltid som er raskere å tilberede. Skal vi få opp fiskekonsumet må vi også ta innover oss at småbarnsforeldre har liten tid til middag i hverdagen. 1 av 3 foreldre mener at årsaken til at de ikke spiser mer fisk, er at det er vanskelig å lage raske og gode retter, sier Hammernes Leopold.

At Salma kaller både satsingsområdet og restauranten for ”Barnemeny” er heller ikke tilfeldig. Tall fra undersøkelsen viser nemlig at 7 av 10 foreldre er misfornøyde med barnemenyen på norske spisesteder, og 6 av 10 ønsker flere sunne alternativer. Dette tar Salma på alvor.

– I vår tolkning av barnemeny-begrepet ligger det både et budskap om at vi kan lage fiskemenyer som barn faktisk elsker, men også et lite stikk til tradisjonelle restauranter om at en barnemeny ikke trenger å bestå utelukkende av pølse, pommes frites og kylling nuggets. Vi må våge å utfordre barnas smakssanser med noe som er både sunnere og bedre enn dette, sier Tine Hammernes Leopold.

Powered by Labrador CMS