Arbeidsliv

Fra Rimi til Extra: Vegard Kongensøy Horseng vokste opp i en Rimi-familie i Trøndelag. I dag er han butikksjef hos Extra Storebø i Austevoll, en times tid fra Bergen.

Fant sin plass i Austevoll

– Jeg kommer fra en Rimi-familie og har vært med både far og søster på jobb fra jeg var liten, sier Vegard Kongensøy Horseng (31).

Publisert Sist oppdatert

­Horseng er i dag butikksjef hos Extra Storebø i Austevoll nord for Bergen, men vokste opp i Rørvik i Trøndelag. I 2008 begynte han i sin første jobb hos Rimi Rørvik ved siden av videregående. Søsteren Marianne drev Rimi-butikken, og arbeidet besto i påfylling av varer.

Fikk et godt tilbud

– Jeg har alltid tenkt at jeg skulle bli butikksjef eller kjøpmann, og fortsatte et års tid på Rimi etter jeg var ferdig med skolen i 2011, da under en ny driver. I løpet av tiden der var jeg frukt- og grøntansvarlig, og fikk god kontroll på bakromsarbeid som bestillinger, oppgjørsgodkjenning og godkjenning av fakturaer, forteller Horseng.

Søsteren hadde overtatt Rimi Storebø i Austevoll i 2010. Da han fikk tilbud om 100 prosent stilling der i 2012, brukte ikke Horseng lang tid på å bestemme seg. Unggutten tok med seg sine viktigste eiendeler, Playstation og TV, og dro nedover.

Liker kundekontakten

Austevoll og Rørvik er ganske like steder med 4000-5.000 innbyggere der de fleste jobber med fiske eller skipsfart. Noe av det Horseng liker best med å arbeide i dagligvarebutikk, er den unike kontakten man får med kundene på et lite sted.

– Faste og fornøyde kunder med høy snitthandel er viktige for oss. Jeg tenker ofte på at dagligvarebutikken kanskje er det eneste stedet der pensjonister møter mennesker, og at vi som arbeider der, har denne kontakten og blir venner med dem. Den kontakten får du ikke i en bybutikk, mener Horseng, som ble frukt- og grøntansvarlig hos Rimi Storebø, og gjorde alt annet av forefallende arbeid.

– Etter hvert ble jeg nk og styrte butikken når butikksjefen var borte, sier han.

Klar for ansvar

I 2015 ble Rimi Storebø overtatt av Coop. Året etter åpnet butikken som Extra Storebø eid av Norsk Butikkdrift og med Vegard Horseng som butikksjef. Søster Marianne skulle drive den helt nybygde Extra Austevoll under Coop Hordaland en knapp kilometer unna.

– Jeg ble kastet ut i det, men følte at jeg hadde god kontroll og var klar for å ta det fulle ansvaret. Jeg tok fatt på å spre mine egne verdier og rutiner, og satte søkelys på arbeidsmiljøet og atmosfæren i butikken. De ansatte skal ha det gøy på jobb, da kommer resultatene, fremholder Horseng, som hadde blitt Coop butikkøkonom gjennom BI i tiden før han ble butikksjef.

Fikk større butikk

I mars 2021 flyttet Extra Storebø over i splitter nye lokaler 100 meter unna. Mens den gamle butikken hadde en salgsflate på 650 kvadratmeter, kunne Horseng og hans medarbeidere nå boltre seg på 1000. Det bød på en utfordring på åpningsdagen.

– Det var like før påske, og jeg klødde meg litt i hodet over at rutinene ikke fungerte her som i den gamle butikken. Jeg måtte agere fort og sette riktige folk på riktig plass og fylle opp raskere, minnes han.

Han er likevel klar på at det er lettere å drive en større butikk enn en liten.

– Det er mer plass til kampanjer, og man slipper å flytte rundt på ting. Og så fikk vi ting som ledlys og CO2-anlegg.

Ble årets fjellklatrer

Om sommeren går befolkningen i Austevoll opp fra 5.000 til 15.000-20.000. Bergen er bare én times tid unna med bil, inkludert en kort fergetur. Mange hytter gir kunder for Extra Storebø hele året, men trykket er særlig stort i fellesferien.

– Det er en turistkommune, derfor har vi lov til å ha hele butikken åpen på søndager og helligdager fra mai til august. Januar og februar er dårlige måneder, men i påsken og om sommeren kommer muligheten til å tjene mye, fremhever Horseng, som økte salget med rundt 14-15 millioner etter innflyttingen i ny butikk. I 2022 landet totalomsetningen på cirka 57 millioner netto.

At butikken ble årets Fjellklatrer i Extra med størst prosentvis vekst i 2021 sammenlignet med 2020, kom imidlertid som et lite sjokk på butikksjefen.

Blir i Austevoll

– Det er jo så mange gode butikker i Extra, og man må dessuten ha en stor andel fornøyde kunder på løpende kundemålinger for å komme i betraktning. Det var en stor påskjønnelse og en vitamininnsprøyting for de ansatte, synes Horseng, som ikke har noen planer om å forlate butikksjefsjobben, men heller tar de utfordringer butikklivet gir i urolige tider som nå.

– Det er heftig konkurranse og kundene har ikke så mye penger som før. Det er viktigere enn noensinne å ha god drift. Det er marginer som er viktige nå, sier han, og legger til:

– Jeg liker meg i Austevoll, og trives veldig godt i butikken. Og så skal jeg bli pappa til sommeren, så jeg blir her.

Powered by Labrador CMS