Arbeidsliv

Marcus Karlsen (24) startet som 14-åring i dagligvarebransjen. I dag er han butikksjef på Spar Straumane.

Startet som vogngutt – ti år senere er Marcus butikksjef

Som 14-åring startet Marcus Karlsen (24) som vogngutt på Eurospar Moa. – Jeg hadde ikke sittet her i dag hvis jeg ikke hadde fått den jobben som 14-åring,

Publisert Sist oppdatert

Marcus ønsket seg en jobb ved siden av ungdomsskolen, og hans bror var ferskvaresjef på Eurospar Moa. Det ga han muligheter.

– Jeg startet som vogngutt i 2012, der jeg hentet vogner på senteret. Etter hvert fikk jeg jobbe mer, og jeg fikk også jobbe i flere avdelinger med mer ansvar. Senere fikk jeg være stengeansvarlig. I løpet av tiden min på Eurospar Moa lærte jeg mye som gjorde at jeg kunne arbeide meg videre oppover, sier Marcus, som arbeidet på Eurospar Moa i åtte år.

– Dratt tilbake

Marcus hadde aldri en plan om å jobbe i dagligvarebransjen, og prøvde også å begynne på ulike yrkesretninger. Han startet på sykepleierutdannelsen og utdannelse for å bli ambulansearbeider, men fullførte ingen av dem.

– Jo mer jeg arbeidet i dagligvaren og fikk mer ansvar, jo mer skjønte jeg at det var dette jeg ville gjøre. Jeg ble dratt tilbake og det føltes veldig riktig, synes Marcus, som alltid har vært glad i å jobbe.

I starten av 2020 fikk Marcus muligheten til å være assisterende butikksjef på Spar Ålesund Storsenter, men to måneder senere stengte Norge ned og Marcus måtte slutte.

– Det var en stor overgang. Jeg hadde ikke så mye erfaring med bestillinger og personale, så det var veldig fint å lære seg. Jeg fikk så vidt lært litt av dette før jeg måtte slutte på grunn av pandemien.

Gode tilbakemeldinger

Spar Ålesund Storsenter er eid av Gange-Rolv, som er et H.I Giørtz-eid selskap som eier og driver 13 dagligvarebutikker på Nordvestlandet. I august 2020 ble Marcus butikksjef på Spar Straumane, som også er eid av Gange-Rolv.

– Når skjønte du at du ville bli butikksjef?

– Da jeg sluttet på Moa, ville jeg bli værende i dagligvarebransjen. Det var også da jeg sluttet på sykepleierutdannelsen. Jeg fikk mange gode tilbakemeldinger fra butikksjefen på Moa, som også har hjulpet meg mye for å komme meg opp og frem. Jeg har også fått mye hjelp av Gange-Rolv som har satset på meg – og da må jeg jo bare hoppe i det, sier Marcus, som forteller at det beste med å være butikksjef er å møte kunder og ansatte hver dag.

– Lærer best av å ha en liten butikk

I dag er Marcus 24 år, og han innrømmer at det kan være noen utfordringer med å være en så ung butikksjef.

– Du kommer inn i en butikk der noen ansatte har arbeidet i 20 år og du skal være sjefen, og generelt er det å ha ansvar for et større personale en utfordring, sier 24-åringen, som beskriver seg selv som en snill sjef.

– Har du en drømmebutikk?

– Jeg har et ønske om å ha en større Eurospar-butikk etter hvert, men det er ikke noe hastverk. Jeg trives veldig godt her og får bygget mye erfaring. Jeg tror man lærer best av å ha en liten butikk i starten.

– Har du noen tips til unge som har lyst til å bli butikksjef?

– Hvis du får en jobb som ekstrahjelp og stiller opp og gjør en god jobb, får du det til. Det er viktig å vise interesse for jobben. Gjør du det, er det mange muligheter i bransjen, tipser 24-åringen.

Powered by Labrador CMS